1926 Mondkapjes op en af

Ik was gisterenmorgen even in het Waterlandse Speeltorenmuseum. Dat zit in de oude speeltoren in Monnickendam op de hoek van de Kerkstraat, het Noordeinde en de Middendam, midden in het oude centrum, kan niet missen, op de plek waar in elk fatsoenlijk dorp een kerk staat, hebben wij alleen nog de toren, maar die is dan ook wel de moeite waard om te bezoeken, met een fraaie entree en mooie exposities van gasten waar je anders misschien nooit van gehoord zou hebben, met een speelzolder voor de kinderen en een adequaat mondkapjesbeleid. Ga er maar gauw heen voordat je mee moet naar mijn bestemming in de middag.

Gistermiddag was ik even in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Die Antoni heeft de microscoop uitgevonden en kijken is nog steeds een van de belangrijkste bezigheden bij het stellen van een diagnose, mag ik als ervaringsdeskundige wel zeggen. Omdat ik de boel niet meer goed kan ophouden, wilde de uroloog even in de blaas kijken en iedereen weet wat de gemakkelijkste weg is om in of uit de blaas te komen. Nu was ik daar ook niet voor het eerst en hopelijk ook niet voor het laatst, maar het was toch weer net even anders, want ik moest net als iedereen in het ziekenhuis een mondkapje op. Nu heb ik een paar hele modieuze zwarte en eentje met het logo van de Rolling Stones, maar ik heb ontdekt dat die simpele blauwe werpkapjes het prettigst zijn qua ademhaling. En goed doorademen is van wezenlijk belang bij sommige behandelingen. Ik hou erover op. Alles was goed.

’s Avonds begonnen we met een nieuwe serie, Karppi, over een Finse rechercheuse in Helsinki. Ik ben vier keer in Helsinki geweest, maar ben die zangerige taal van Jari Litmanen nog niet helemaal machtig, maar met ondertiteling het is toch een hele spannende serie, al vraag ik mij wel af waarom we in films en series zoveel behoefte hebben aan moord en doodslag en waarom ik zo kan genieten van een enge zoektocht in een ogenschijnlijk leeg huis. En waarom doen ze nooit het licht aan maar lopen ze altijd met een enorme zaklantaarn te zwaaien? Wel fijn om even te kijken naar mensen zonder kapjes.

Ate Vegter, 7 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s