1930 Mindfulness

Sinds een paar weken zit ik in een mindfulness-groepje van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Allemaal kankerpatiënten van verschillende leeftijden en geslachten. Verschillende kankers ook en verschillende opvattingen en strategieën, manieren van omgaan met hun ziekte. Ik vind dat interessant en leerzaam.

Mindfulness, je weet het wel, gaat over in het moment aanwezig zijn en alle gedachten die er zijn rustig laten zijn en jezelf parkeren tussen de gedachten. Als het zou gaan over je hoofd leegmaken, dan had het wel mindemptiness geheten en daar gaat het dan ook niet over. Geen oordeel, dat heeft er wel iets mee te maken. Iedereen doet er eigenlijk wel aan, als je jezelf een beetje op orde hebt.

En over parkeren gesproken. Ik ben er één keer live geweest, maar sinds ik mijn nieuwe Volvo XC70 heb gaan alle bijeenkomsten digitaal, dus via de Zoom. Daar heb ik wel de pest over in, want ik vind het niet alleen leuk om heen en weer naar het ziekenhuis te rijden, maar ik vind mediteren en dat soort grappen leuk in een groepje, maar om het alleen te doen vind ik een ramp. Ik kan mijzelf er niet toe zetten, terwijl dat juist wel de bedoeling is. Je moet tenslotte ook alleen leven en sterven. Nou ja, ik zal het niet te zwaar maken, want dat is het niet. Het is luchtig en gemakkelijk en het is aardig om te doen. Je steekt er wat van op: ik word minder snel boos, ik ben minder snel bang dat het saai wordt, ik wacht meer af, ik haal meer adem, ik tel tot tien, ik rij rustiger, dat is ook gemakkelijker met een automaat, ik ben gestopt met pianoles, ik lees minder, ik fiets meer en als ik het nog een beetje aandik, dan drink ik nu meer thee in plaats van koffie, maar of je daar nou een beter mens van wordt, dat is de vraag en overigens ook niet de bedoeling. De bedoeling van alles is volgens mij om te zijn wie je bent, zoveel mogelijk samen te vallen met jezelf, zoveel mogelijk Ate te zijn in mijn geval, omdat het universum zich maar eens in de geschiedenis van de mensheid op die unieke manier manifesteert. Gaat voorbij en komt nooit weer terug, maar nu nog niet, nu volop aanwezig. En dat geldt ook voor jou. Geniet ervan. Nu. Amen. Het is waar.

Ate Vegter, 11 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

3 Comments

  1. Niet verder vertellen…. Als een Rockster door je huis swingen (met oordopjes) en dan kijken naar de blik van je kat… bij mij thuis succes gegarandeerd, ik lig in een deuk, poes kijkt me aan en schud nog net niet met haar hoofd 🥳 You Go Ate 😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s