1943 De wolk van aanwezigheid

Het is geen gemakkelijke waarheid maar sommige mensen stinken een uur in de wind. Of om het wat vriendelijker te zeggen, sommige mensen ruik je duidelijk aankomen. Dat was al zo in de knuffelsamenleving, maar nu in de anderhalvemetersamenleving is het nog iets urgenter aanwezig.

Wat is het geval? Je loopt over straat of je staat met je karretje en met een mondkapje op in een winkel. Je doet je best om een beetje afstand te houden en opeens loopt er iemand langs, niet echt vlak langs je, maar zeg op een meter afstand en je ruikt hem of haar. Heel vaak ruik je mensen die roken en mensen die te veel parfum op hebben zijn ook niet van de lucht. Ze komen zomaar je neus binnen alsof het niks is.

Vroeger was dat alleen maar vervelend, maar nu is er nog iets anders aan de hand. Het is potentieel gevaarlijk. En wat meer is, wanneer je de mensen die roken en parfumeren ruikt, dan is dat nog te doen, maar het betekent dat de lucht van de mensen die je niet ruikt ook je neus binnenkomt. Iedereen heeft kennelijk zo’n wolk van aanwezigheid om zich heen hangen. Dat betekent dat die anderhalve meter niet per se veilig is. Van de week zat ik met twee vrienden aan tafel, op anderhalve meter afstand en ik vroeg wat we zouden doen als we opeens zouden weten dat een van ons besmet is. Ja, dan zouden we natuurlijk veel meer afstand houden en thuis blijven. 

Dat is precies wat ik bedoel. Je gaat er onbewust toch vanuit dat niemand in je omgeving echt besmettelijk is. Juist door die onjuiste aanname worden mensen gemakkelijk besmet. Je ruikt ze immers ook als ze roken of Chanel no 5 gebruiken. Dus komen al die niet stinkende maar wel besmettelijke mensen ook gemakkelijk je neus binnen. Let maar op. Ik zou zeggen geen paniek, daar is niemand mee geholpen, maar hou wel goed afstand. Stop met roken, dure parfums en goedkope aftershave en geniet van de frisse buitenlucht. Liever veilig dan sorry is ook hier een verstandig uitgangspunt. 

Ate Vegter, 22 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

zie ook:

http://www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s