1944 Appeltaart

Mijn moeder bakt appeltaart. Ze staat in de keuken aan het blauwe aanrecht. Aan de andere kant van de keuken is het gewone aanrecht, maar het blauwe aanrecht beschikt over ingenieuze apparatuur zoals een opklapbare snijmachine, een mixer en een keukenmachine. Het wordt in de loop der jaren steeds minder gebruikt, maar begin jaren zestig is het allemaal state of the art hypermodern, dankzij de ruimhartige inzichten van mijn goede vader.

Ik help mijn moeder met appeltaart bakken, dat wil zeggen ik schil de zes goudrenetten en snij ze in halve maantjes. Wanneer de extra grote springvorm bedekt is met deeg mag ik de appels erin leggen en dan de rozijnen, vermengd met suiker en kaneel, ik leg om en om laagjes. Dan moet er nog een raster van deegreepjes overheen en dat moet dan bestreken met een derde van het losgeklopte ei, dat we voor dit doel bewaard hebben. Mijn moeder heeft een beduimeld oudroze kookboek wat als vanzelf openvalt bij het appeltaartrecept. Ze heeft in de kantlijn haar eigen versie van het recept geschreven, alle voorgeschreven hoeveelheden keer anderhalf. Wij zaten al behoorlijk vroeg in de anderhalveappeltaartsamenleving. Met ons gezin van zeven kinderen was alles groter dan normaal. Dat vonden wij heel normaal. De taart gaat in de voorverwarmde oven en na een dik uur is hij klaar en smullen maar!

Ik help Piep met appeltaart bakken, dat wil zeggen ik schil de vier goudrenetten en snij ze in halve maantjes. Wanneer de springvorm bedekt is met deeg mag Piep de appels erin leggen en dan de rozijnen, vermengd met suiker en kaneel, ze legt om en om laagjes. Dan moet er nog een raster van deegreepjes overheen en dat moet dan bestreken met een derde van het losgeklopte ei, dat we voor dit doel bewaard hebben. We halen het recept van het pak Koopmans Appeltaartmix en maken onze eigen versie door overal iets extra’s van te nemen. Dat vinden we normaal, een geschudde en overlopende maat, daar houden wij van. De taart gaat in de voorverwarmde oven en na een dik uur is hij klaar en smullen maar!

Ate Vegter, 23 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

www.1001gedichten.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s