1945 De avond is ongemak

Het is lang geleden dat ik zo’n gemakkelijk boek heb gelezen als ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. Wat is dat goed geschreven! Het verhaal rolt gemakkelijk uit als wc-papier en het leest als de spreekwoordelijke trein. Het is een moderne roman, met de vrije geest geschreven. Een vrije geest waar we onmiddellijk contact mee hebben en affiniteit mee voelen. Een vrije geest die nog aan alle kanten opgesloten zit door familie, gebruiken, conventies, geloof, dood en schaamte. Een vrije geest die op het punt staat uit te breken.

De kritieken zijn enthousiast en worden nog verder aangemoedigd doordat dit onverschrokken debuut als eerste Nederlandse roman de prestigieuze Amerikaanse Booker Prize gewonnen heeft. Dat is niet alleen een enorme verdienste van de schrijver, maar ook een mijlpaal voor de Nederlandse literatuur. Je kan qua superlatieven deze roman eigenlijk niet genoeg de hemel in prijzen. De hemel die met al haar aardse ongemak een grote rol speelt in dit aangrijpende verhaal van een jong meisje op de boerderij van haar ouders, waar het noodlot meer dan eens toeslaat, een noodlot waar niemand echt goed mee kan omgaan. Die ongemakkelijke waarheid op die ongemakkelijke plek, waar je zelf echt niet zou willen zijn, wordt door Rijneveld trefzeker en zeer beklemmend vormgegeven. 

Het boek doet mij denken aan andere grootse romandebuten als ‘De Avonden’ en ‘Kort Amerikaans’. Ja, we gaan niet voor minder. Kortom, dit boek moet je echt lezen als je het aandurft. Haar als-vergelijkingen zijn onverwacht en origineel en haar beeldspraak is trefzeker en to-the-point. En steeds als je denkt, dat gaat niet gebeuren, dan doet ze het toch. Zo zit je haar heel dicht op de huid en kun je de spanning, het geheim, de zwaarte van het bestaan, het ongemak van onuitgesproken woorden voelen tot in het diepst van je ziel. En dan leest het ook nog eens heel gemakkelijk, maar dat zei ik al. Een must-read. Ga het lezen. Veel plezier ermee. En als je niet van lezen houdt dan laat je het liggen. Net zo makkelijk.

Ate Vegter, 24 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

www.1001gedichten.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s