1949 Reis door zijn kamer

‘Ik zal u door mijn kamer laten reizen tot het u duizelt! Ik zal u mijn kamer beschrijven precies zoals hij is, opdat mensen over duizend jaar weten hoe een kamer anno 1983 in Leiden, Nederland, eruitzag. Ik geloof dat iedereen graag wil weten hoe mijn kamer eruitziet, omdat hij of zij dan het arrangement van voorwerpen vergelijken kan met dat in de eigen kamer: “Dus daar heeft hij de schemerlamp staan?” Ik heb trouwens gemerkt dat mensen die mijn huis bezoeken altijd het liefst mijn kamer willen zien: “Dus hier zit je nou altijd?” vragen ze verbaasd alsof het eigenlijk niet mogelijk is. Wat doet het ertoe hoe groot het heelal is als mijn kamer voor mij al zo belangwekkend is?’

Dit is een citaat uit Reis door mijn kamer van Maarten Biesheuvel. Ik heb het boek hier voor mij liggen. Ik weet niet hoe ik er aan gekomen ben, maar er staat een stempel in van het Bernard Nieuwentijt College. Het stamt dus uit de tijd dat er op school nog echte literatuur gelezen werd.

Sunny Home, het huis van de onlangs overleden Maarten Biesheuvel en Eva Gütlich staat op Funda. Het staat te koop voor 450 duizend euro. Het is een prachtig huis, groen met rode ramen en deuren. Het lijkt midden in het bos te staan maar het staat gewoon in de stad, Kernstraat 9 in Leiden. Schijn bedriegt. Het ziet eruit als een sprookje, maar zodra je binnen kijkt is het kaal en verlaten als een spookhuis. Ik zou er ’s nachts niet naar binnen durven. Maar zo overdag, veilig in mijn eigen kamer, durf ik wel even op Funda te kijken. Het is verschrikkelijk. Zonder boeken en meubels, kaal en afgekrabd door de talloze katten straalt het een mateloze treurigheid uit. Wie zou hier in hemelsnaam nog willen wonen? Wie kan hier wonen met overal de alomtegenwoordigheid van Maarten? J.M.A. Biesheuvel, schrijver van verhalen omdat hij niet zou weten wat hij anders zou moeten doen.

Het huis staat op de monumentenlijst. Het is maar de vraag in hoeverre en hoe je het zou kunnen opknappen. Lief zou er wel weg mee weten en ik zou het dan ook graag kopen als het niet in Leiden stond, want zonder oud-Monnickendam kan ik niet. De gemeente Leiden moet er als de kippen bij zijn en het huis onmiddellijk kopen en veilig stellen voor brute onwetenden, die er hun Ikeatroep in willen pleuren. En anders moet de staat optreden en Wouter Koolmees een speciale Tozo voor literaire artefacten uit de twintigste eeuw regelen. Ga maar niet kijken op Funda. Je krijgt het armzalige beeld niet meer van je netvlies. Ga liever Reis door mijn kamer lezen. Dan zie je hoe het er echt uitzag. Voorbij, o, alles gaat altijd maar voorbij.

Ate Vegter, 28 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

  1. Ik loop regelmatig langs het prachtige huis met imposante bomen rondom. Het ligt in een hele fijne woonwijk, met een grote middelbare school dichtbij. Misschien kan die school het kopen en er dan literatuurles gaan geven.
    Anders moet een soort Bill Gates het maar kopen en er een literatuurcentrum van maken.
    Ik ben wel heel benieuwd wat er uiteindelijk met het huis gebeurd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s