1950 Geen gezeik

Vroeger was alles beter. Dat wil zeggen, je kon toen nog bijna overal plassen en ik was nog niet incontinent. Nu is dat omgedraaid. Ik ben sinds mijn prostaatoperatie in 2012 in toenemende mate incontinent, ik moet bijna elk uur, en je kan in de openbare ruimte, in winkels en in de horeca bijna nergens meer plassen. De horeca ligt plat door corona en ook de kringloopwinkels en andere grote winkels met een klantentoilet houden hun wc’s angstvallig gesloten, uit angst voor besmetting.

Dat is allemaal nog niet zo erg, want je weet het van tevoren en je kunt er rekening mee houden, maar als je incontinent bent moet je soms heel nodig en direct. Daar is weinig aan te doen. Zelf heb ik altijd een uribag in de auto, zodat ik daar in geval van hoge nood altijd discreet een plasje kan doen. Je hebt uribags voor mannen en vrouwen. Hij kost iets meer dan vroeger een elpee van Led Zeppelin en lijkt ook een beetje op een zeppelin. Je kunt hem bijna overal ongezien gebruiken en dan thuis legen.

Het ontbreken van openbare toiletten is voor heel veel oudere mensen lastig. Je zou zeggen dat de gemeente dan wel in het gat van deze ontbrekende voorziening springt, maar dat is niet altijd het geval. Het college van Purmerend heeft onlangs nog besloten dat er geen openbaar toilet op de Koemarkt komt. De horecaondernemers zien het geld liever anders besteed en ook als het aan de wethouder ligt komt de wc er voorlopig niet.

Nu ken ik de wethouder niet persoonlijk, maar ik durf er wel een flinke fles alcoholvrije wijn op te zetten, dat ze niet incontinent is. En ik gok dat de meeste horecaffers daar ook weinig last van hebben. Veel mensen krijgen dat soort kwaaltjes pas op latere leeftijd, alhoewel vrouwen er vaak meer en eerder last van hebben dan mannen. Die willen het er ook helemaal niet over hebben, maar waar we dan wel terecht kunnen met ons gezeik is voorlopig nog wel even een raadsel. Laat daarom juist in deze tijd zoveel mogelijk toiletten open voor het publiek.

Ate Vegter, 29 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

5 Comments

  1. Ik ondersteun je van harte in je actie voor (meer) openbare toiletten, ook al moet ik (gelukkig) nog niet bijna elk uur. Kijk naar bjjv. Duitsland en Oostenrijk waar in veel steden openbare toiletten zijn in het centrum, dan kun je alleen maar constateren dar het in ons land droevig gesteld is. Het is niet meer van deze tijd, dat je uitsluitend aangewezen bent op de horeca of winkels om te zeiken. Kom op gemeentes: kom in ACTIE

    Geliked door 2 people

  2. Helemaal mee eens. Hier in Leiden is het ook droevig gesteld met de openbare toiletten. Hoewel ik ze zelf niet nodig heb, vind ik wel dat het een publieke taak van de gemeente is om er voor te zorgen dat ze er zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s