1954 Een nieuwe fiets!

Wanneer Piep eind vorig schooljaar haar laatste rapport krijgt, laat ze dat natuurlijk aan iedereen zien en het is een goede gewoonte dat ze dan met name van oma en de ooms en tante een kleinigheid krijgt voor in haar spaarpot, iets wat ik nog steeds heel opmerkelijk vind, want ik kan mij nog goed herinneren dat ik vroeger zo snel mogelijk een handtekening van mijn vader versierde, dat moest nu eenmaal, om daarna het rapport zo goed mogelijk op te bergen tot ik het weer moest inleveren, uit angst dat ik bij iedereen aan wie ik het liet zien een boete van jewelste moest betalen of op zijn minst flink op mijn donder kreeg en dat kreeg ik al genoeg in die tijd. Vol trots komt ze dan een paar euro laten zien die zorgvuldig bewaard worden voor in de spaarpot of achteloos worden uitgegeven bij de Nimo, want dat is een feestwinkel van de eerste orde. 

Maar in het gesprek met mijn zus tante Baukje gebeurt er iets bijzonders. Haar ogen worden groter en groter en het ongeloof strijd met enthousiasme en plezier wanneer ze ons komt vertellen dat ze, wanneer ze de volgende keer een voldoende heeft voor rekenen, een nieuwe fiets krijgt van tante Baukje. Nu kunnen wij onze oren niet geloven terwijl ik tegelijk weet dat als er iemand is die dat soort lieve dingen kan zeggen om iemand verder te helpen in het leven, dat dat dan tante Baukje is.

Alle zeilen worden bijgezet, want Piep vindt rekenen leuk maar ook moeilijk. In de vakantie gaat Lief eindeloos met haar aan de slag. Bijna elke dag wordt er wel gerekend en na de vakantie krijgt Piep ook bijles. 

Al die inspanningen hebben nu hun vruchten afgeworpen en op de laatste rekentoets heeft Piep een voldoende, met daarbij de aantekening van meester René: die fiets komt er wel. We bellen direct met tante Baukje en gaan naar Ber Koning om eens te kijken wat die in huis heeft, want het is altijd belangrijk om de lokale middenstand te steunen in deze barbaarse tijden.

En zo heeft een paar dagen later Piep haar nieuwe fiets klaar en afgesteld aan de hand. Het is een prachtige rafblauwe Cortina en daar kan ze de eerste jaren van haar middelbare schooltijd heel goed mee uit de voeten. Dankjewel tante Baukje voor je support en je vertrouwen! Je hebt haar ogen laten stralen!

Ate Vegter, 2 november 2020

www.atevegter.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s