1961 Neem de tijd

Ik was laatst aan het kletsen met iemand die ongeveer in een vergelijkbare situatie zit als ik en alles kwam ter sprake en opeens zei hij iets wat bij mij bleef hangen: ‘Voor het plassen neem ik uitvoerig de tijd,’ schreef hij, want we kletsten natuurlijk niet life, maar via de moderne sociale middelen, maar de zin bleef hangen, want het is een echte oude-mannen-prostaatzin. Lekker uitgebreid naar je eigen gezeik luisteren, zouden sommige andere mannen zeggen.

Dat uitvoerig de tijd nemen sluit ook direct aan bij mijn mindfulness clubje. Daar gaat het ook over de tijd nemen voor dingen en dingen doen met aandacht. Als ik loop dan loop ik, en als ik het bed verschoon, dan verschoon ik het bed en dat soort dingen. Voor mij is dat nog wel een issue, want ik ben over het algemeen nogal gehaast. Als ik het bed verschoon dan sta ik al bij de wasmachine en sta ik bij de wasmachine dat zit ik al de krant te lezen. Ik ben met mijn gedachten steeds een stap verder dan ik ben. Dat lijkt snel en slim, maar dat is het helemaal niet, want je bent dan niet waar je bent en alles loopt gemakkelijk in de soep. Waar heb ik die sloop nou gelaten? Met de vaatwasser heb ik dat ook. Het zijn klusjes die je doet en waarvan ik nu pas in de gaten heb dat je ze beter doet wanneer je er de tijd voor neemt. Wanneer je met je gedachten bent waar je handelende lijf ook is, ben je als het ware meer aanwezig.

Nou ja, dat is allemaal nog niet zo gemakkelijk en veel mensen haken al gelijk af als ze dit soort gelul horen en ik voel zelf ook behoorlijk wat weerstand maar diep van binnen weet ik wel dat het waar is, net zo goed als dat iedereen diep van binnen weet dat er geen externe god is maar dat je zelf een god bent in het diepst van je gedachten. Wanneer mensen zich dat echt zouden realiseren zouden ze ook niet meer oordelen over anderen en iedereen kunnen zien als een unieke manifestatie van het eeuwige universum, maar ik dwaal af. Het gaat er juist om dat je niet al te veel afdwaalt en dat je de dingen die je doet met aandacht doet. Dat gaat allemaal nog niet vanzelf. Daarom is het leuk om het met een klein clubje een beetje te oefenen. Vanmiddag mag ik weer, een heerlijke middag in de stilte van het AVL.

Ate Vegter, 8 november 2020

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s