1962 Zitten

Ik heb net vijf minuten gezeten. De tijd mat ik met mijn MotivAider, als iemand nog weet wat dat is (het is een stille, beschaafde tijdmeter die ik nog heb vanuit mijn tantrajaren). Het is fijn om even te zitten voor ik met de dag begin. Ik denk dat ik het vaker ga doen, juist op dit moment, vlak voor het schrijven, maar ik zal er niet elke dag over schrijven, hoop ik voor jullie.

Gisteren was de laatste dag van de mindfulness training. We hebben acht weken lang geoefend in aanwezig zijn, door middel van bodyscans, zitmeditaties, korte deelrondes en gewoon door in stilte met elkaar te zijn. Juist niet door met elkaar te praten over wat we allemaal hebben, maar door met elkaar te zijn. Meestal lijfelijk aanwezig in het mooie, stille, zondagse AVL en soms via de zoom, als het niet anders kon.

Vanmorgen vroeg Piep een mes aan mij. Ik gaf het haar met het heft naar haar toe, zoals ik het van mijn ouders geleerd heb en besefte dat ik dat niet hoefde te zeggen, dat ik het alleen maar hoefde te doen. Gisteren dekte Stas de ontbijttafel met ons, want hij was hier blijven slapen, wat heel gezellig was, en hij legde de messen en vorken bij de bordjes, terwijl hij mompelde, mes rechts, mes rechts. Dat vond ik zo mooi, dat ik hem ermee complimenteerde, dat je zo wel kon zien dat hij goed opgevoed was. 

We hebben in de laatste bijeenkomst een steen gekregen. Mijn steen ligt hier nu naast de laptop op mijn bureau. Het is een mooie, donkere steen met een licht vlekje. Toen ik hem in dat doosje zag liggen te midden van alle andere stenen, was het alsof ik in de spiegel keek. We hebben onze Dagmar beloofd dat we nu alleen verder gaan. Tijdens de training hebben we thuis heel veel huiswerkmeditaties gedaan met behulp van opgenomen teksten van de training en van de VGZ mindfulness app. Als je denkt dat je er iets aan hebt is dat een heel goed begin. Ze hebben een heel mooi opgebouwd programma.

Maar nu hebben we dus beloofd zelf verder te gaan en ik was al die ingesproken teksten in mijn oor een beetje zat en ik dacht ik ga gewoon vijf minuten zitten in stilte. Dat kan ik dan op den duur wel een beetje uitbreiden. Het is fascinerend hoe snel dat allemaal werkt. Ik heb echt niet altijd al mijn huiswerk gedaan, maar als je ook maar een heel klein beetje bewuster aanwezig bent, scheelt dat in het dagelijks leven al enorm heb ik gemerkt. Ik weet niet eens of ik het daarvoor doe, ik weet dat überhaupt niet, maar ik voel me wel een stuk rustiger. Fijne dag!

Ate Vegter, 9 november 2020

http://www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s