1976 Militaire Dienst

Het was het jaar dat prins Bernhard voor het eerst in burger Prinsjesdag bijwoonde en het was de warmste zomer ooit en in beide gevallen stond ik er met mijn neus bovenop. In 1975 had ik met goed gevolg de Pedagogische Academie afgerond. Inclusief Hoofdakte zeiden wij toen nog maar eigenlijk was de Hoofdakte afgeschaft; je kon het niet meer zonder doen. Ik was nu bevoegd onderwijzer en zou zo maar voor de klas kunnen gaan staan, wat mij altijd een nachtmerrie heeft geleken. Ik was de PA niet gaan doen voor het onderwijs, maar om toegang te krijgen tot de universiteit. Ik wilde psychologie gaan studeren, wat ik twee jaar later ook ben gaan doen. Eerst moest ik nog mijn militaire dienstplicht vervullen. Ik had weliswaar drie oudere broers, maar daarvan had er maar een zijn werkelijke dienst vervuld en de beide anderen hadden vrijstelling gekregen, maar dat is een verhaal apart.

Ik vond het niet erg, want ik hield wel van grote groepen die een beetje goed georganiseerd zijn en met veel plezier begon ik aan de opleiding militaire administratie van het OCMA in Middelburg. Er zaten daar in verhouding ook veel vrouwelijke recruten en dat maakte het extra gezellig. In januari haalde ik mijn Diploma Militaire Lichamelijke Vaardigheid Inclusief Zwemmen en in maart 1976 was ik klaar met de Opleiding Militaire Administratie. Ik smulde van al die Hoofdletters en vertrok naar Apeldoorn, naar het Eerste Legerkorps. Hier mocht ik als beginnend sergeant nog net de koffie inschenken en ik vroeg overplaatsing aan naar de parate troepen, want ik wilde mijn eigen administratie van een compagnie draaien, want daarvoor was ik opgeleid. Ik kon alleen nog terecht bij het 11Painfbat GG, het 11e Pantserinfanteriebataljon Garde Grenadiers, maar dat zijn we wel fanatieke gasten, werd ik nog gewaarschuwd. Eerlijk gezegd leek mij dat juist wel wat. Als gereformeerd vrijgemaakt jongetje had ik veel ervaring met Bijbels gefundeerd fanatisme, dus het leek voor mij een vertrouwde omgeving en ik hou erg van regels.

Ik kwam terecht in de Saksen Weimar Kazerne in Arnhem, waar ze nu allemaal prachtige woningen hebben gebouwd, en werd er als sergeant-administrateur geplaatst bij de Koningscompagnie van kapitein Van Vels. Ik mocht leiding geven aan een kleine maar talentvolle administratie en kwam mede door hen altijd foutloos door de inspectie. Het was een fantastische tijd. Ik werd scherpschutter eerste klas en we gingen een paar keer op oefening naar Duitsland, waar ik altijd de inkoop en distributie van de belastingvrije sterke drank verzorgde. Ik deed altijd hetzelfde als de jongens, zei ik, maar dan op papier, net wat voor mij. We stuurden een luitenant als ondersteunende afvaardiging naar de koningin toen de prins ten val kwam en wij mochten de luit de hele dag geen hand meer geven nu hij de koningen begroet had.

We bestreden vanuit onze kazerne de grote brand op de Posbank met Luigi Zuliani als de fanatiekste chauffeur ever en kapitein Van Vels, die als een ware Caesar ten strijde trok en door dit ongelukkig toeval tot glorieuze hoogte steeg. Soms moet het geluk je een beetje helpen. Gelukkig waren er ook lome dagen, waarop ik mij verveelde en naar de Welzijnswinkel trok waar ik het nieuwste album van Stevie Wonder aantrof: Songs in the Key of Life, nog steeds een van zijn en mijn beste elpees ooit en met Sir Duke nu ook doorgedrongen tot de Spotify-afspeellijst A Promised Land van Barack Obama, maar dat terzijde. Op 25 februari 1977 werd ik ontslagen uit werkelijke dienst. Ik had mijn dienstplicht vervuld.

Ate Vegter, 22 november 2020 (de dag Kennedy werd neergeschoten)

Draai niet om de dood heen:

www.atevegter.wordpress.com/976

4 Comments

 1. Vanwaar deze verrassende bijdrage? Kwam je wat oude foto’s tegen?
  In plaats van de dienst ging ik naar Canada – nooit spijt van gehad.
  Schrijf eens over ‘dingen die je kunnen helpen om overeind te blijven tijdens Covid’
  (Goede contacten met familie, Hobbies, When you like your car…, Bezig blijven, enz.) Dat zou ook goed passen in het Waterlands Dagblad.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi stukje over opgroeien. Zelf heb ik bedankt voor de militaire dienst in 1968. Na veel gedoe, met o.a. een psychiatrisch onderzoek, werd ik goed bevonden voor de dienstplicht maar hoefde ik toch niet meer te komen. En een vervangende dienstplicht was toen ook niet meer nodig. Allemaal het gevolg van een soort “hippietijd”.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s