1982 The Spy

Van de week heb ik op Netflix de laatste aflevering van The Spy gezien, een miniserie van zes afleveringen over Eli Cohen, de beroemdste Israëlische spion in Syrië in de jaren zestig. De regie is in handen van Gideon Raff en Eli Cohen wordt gespeeld door Sacha Baron Cohen die we ook kennen als Ali G., Borat en Brüno. Hij speelt de serieuze rol van Eli Cohen voortreffelijk, als ik het zeggen mag. Eli Cohen is geboren in Egypte en spreekt als zodanig vloeiend Arabisch, wat hem al heel jong geschikt maakt voor het spionagevak. Verder is hij intelligent, innemend, ad rem, trouw en maakt hij gemakkelijk vrienden, wat voor de goede zaak allemaal van pas komt.

Hij is net getrouwd en wordt min of meer uit zijn leven getrokken voor het grotere doel en krijgt als spion een andere identiteit. Hij vertrekt naar Argentinië, waar hij een verleden moet opbouwen voor hij naar Syrië vertrekt. In Argentinië zit een grote enclave Syriërs, waarin hij met zijn snor, zijn lengte en zijn charmes gemakkelijk infiltreert. Zodra hij met iedereen beste vriendjes is vertelt hij dat hij heel graag ‘terug’ wil naar Syrië en zo komt hij dan volkomen geloofwaardig als zakenman aan in Syrië. Hij gaat handelen in meubels en maakt opnieuw veel vrienden en verstrekt ondertussen informatie aan de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

Het is een spannende serie en wie zijn geschiedenis kent weet hoe het afloopt, maar dat ga ik hier niet verklappen. Wel echt de moeite waard om te gaan zien, met name door de grote spanningen die er ontstaan tussen zijn echte leven en zijn fictieve identiteit. Je kunt je daar misschien iets bij voorstellen. Het verhaal bewijst nog maar eens dat Sacha Baron Cohen behalve een hele goede grappenmaker ook een groots en geniaal acteur is. Overigens hadden wij in Nederland in die jaren een ook ultrageheime afdeling van onze eigen geheime dienst, de toenmalige BVD. Google maar op Stay Behind en Lardinois: ‘Het kan wel eens nodig zijn iemand te liquideren.’

Ate Vegter, 27 november 2020

Geheime kamers:
www.atevegter.wordpress.com/982

2 Comments

  1. Inderdaad een hele mooie serie, spannend hoewel je het einde al weet. Overigens is Fauda ook een spannende Israelische serie die zich meer afspeelt op het grensgebied van het Palestijnse verzet. Zit wel wat meer geweld in.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s