1986 Apneu en Sint

Ik werd vannacht om kwart over drie wakker omdat ik geen lucht meer kreeg. De huig blokkeerde de luchtweg volledig. Je zou zeggen dat de ademhaling dan stopt, maar die heeft zijn hoofdkwartier kennelijk ergens anders en die jongens schudden mij wakker en drongen steeds meer aan zodat er met veel gepiep toch nog enige lucht binnenkwam.

Nu heb ik wel eens vaker met dat bijltje gehakt in de afgelopen dertig jaar dus ik weet dat je rustig moet blijven en vooral uitademen. Door uit te ademen duw je de huig weer terug en maak je letterlijk een luchtweg. Het helpt ook als je wat water drinkt. Meestal gebeurt zoiets wanneer de keel wat vettig is omdat je een crackertje met pindakaas hebt gegeten net voor het slapen gaan wat ik gisteren heb gedaan. Vandaar dat ik ook niet afval maar aankom, maar dat terzijde hoop ik. 

Ik zocht mijn water, want ik heb altijd een flesje water bij mijn bed, maar het stond niet op z’n plek, dus zocht ik mijn licht, want ik heb altijd een klein lichtje op mijn nachtkastje liggen en ik zag de fles twintig centimeter verderop. Ik nam een paar slokken en er was weer een begin van ademhaling. Ik zal nog niet zeggen opgelucht, maar wel bevrijd.

Langzaam kwam alles weer een beetje in z’n gewone doen, al kon ik tot half vijf niet slapen vanwege een berg adrenaline waar je u tegen zegt. Je komt ook in een soort revival mood met allemaal lucide ideeën, die ‘s morgens in het ochtendgloren aanzienlijk bleker blijken te zijn, maar één idee leek wel te lijken, althans dat moet nog blijken: ik ga Sinterklaasgedichten schrijven voor wie dat wil, tegen een tarief van 50 cent per regel. Whatsapp de naam, de leeftijd, het cadeau en een kleine ondeugd (je hebt het gedicht dan al bijna zelf gemaakt, maar goed) naar 0640135705 en ik stuur je een gedicht en een tikkie. Dus een sonnet voor zeven euro en een klein gedichtje voor twee. Fijne dag!

Ate Vegter, 1 december 2020

over de lente:
www.atevegter.wordpress.com/986

3 Comments

  1. Ja, ik vind het ook leuk Ate. Laat weten hoe het aanslaat svp, want hier zit wellicht brood in (misschien niet een heel brood, maar dan toch enkele lekkere boterhammen!).
   Ik voel me wel iets meer schuldig nu, sinds ik (sinds vorig jaar) geen choc letters meer koop voor mijn kinderen en die geef met een passende rijm…

   Geliked door 1 persoon

   1. Nou ik heb nog geen opdrachten binnen maar als ik het voor niks doe loopt het storm en dat is niet de bedoeling. Wij doen lootjes met drie vsn de familie mars en chocoladeletters. Doe het maar wel dit jaar. Het smeedt de band. Ik heb mijn stukjes over de kibboets in het Engels op drie Facebookpagina’s van vrijwilligers in Israël gezet en wordt daar veel gelezen. Er is ook een Facebookpagina van mij eigen kibboets Lahav. Heb ook weer mensen van vroeger ‘ontmoet’ .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s