1989 Boze geesten

Het is nog maar drie jaar geleden dat ik met oud en nieuw voor het eerst zo’n vette Chinese duizendklapper afstak. Ik kan me de spanning bij de aanschaf nog goed herinneren, want het was een wens die ik al jaren had en die nu eindelijk in vervulling ging. We vierden oud en nieuw dat jaar op het Noordeinde in Monnickendam en ik had de duizendklapper na middernacht op de weg uitgerold en aangestoken.

Het was erger dan ik dacht en sommigen vluchtten naar binnen voor de ontiegelijke teringherrie. Achteraf hoorde ik dat Piep en Jantje in het gezicht geraakt waren door brandende roze papiersnippers. Daar schrok ik behoorlijk van en ik was gelijk genezen. De laatste twee jaar heb ik alleen nog maar een kinderpakket gekocht van 25 euro en je moet als volwassen man daar dan wel goed mee wegkomen tussen al die andere stoere mannen die bij Ber Koning rustig voor een paar honderd euro over de toonbank schuiven. Ik heb altijd met veel plezier vuurwerk afgestoken. Ik ben nooit bang geweest en heb altijd geluk gehad, maar ik vond het de laatste jaren steeds meer een gedoe en ook steeds enger.

Alsof de tijd rijp gemaakt is door corona komt er nu een totaalverbod op vuurwerk. Dat lijkt mij een goed plan, ook voor de slachtoffers die nu niet vallen. Zijn er behalve uit de vuurwerkbranche ook andere mensen tegen? Ik kan me dat bijna niet voorstellen, ja wat oudere, mopperende, witte mannen misschien, die altijd overal tegen zijn, ik ben er zelf ook zo een. Natuurlijk zal het dit jaar onwennig aanvoelen. Maar voor de boze geesten is het juist wel prettig dat ze niet de stuipen op het spookbeeld worden gejaagd en dat ook zij gewoon kunnen blijven rondhangen. We zullen zien. Het is ook wel eens prettig om het nieuwe jaar in stilte tegemoet te treden. Dat zullen ze op de spoedeisende hulp ook fijn vinden. Maar ga dan ook niet carbidschieten! Denk liever even aan een ander. Gelukkig oudjaar!

Ate Vegter, 3 december 2020

mijn vader is mijn zoon:

www.atevegter.wordpress.com/989

2 Comments

  1. Nou, dat scheelt idd miljoenen euros, en veel ongevallen, en dat is great!
    Hier hoor je met oud/nieuw heel weinig vuurwerk dus het is gewoon wennen (en op een andere manier blij zijn).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s