1993 Feest!

Vanavond is het pakjesavond. Je mag het met het hele gezin vieren, plus nog drie gasten, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je overdag geen bezoek hebt gehad. Dat zijn allemaal regels, maar pakjesavond gaat over dichtregels, over surprises, over iemand verrassen, over iemand op vriendelijke wijze te grazen nemen, over het plezier van de voorbereiding en het gezellig samenzijn. Dat kan allemaal heel goed met inachtneming van de regels. Laat je het plezier niet ontnemen. Ik heb maandag drie uur aan een surprise gewerkt. Ik was bekaf en voelde mij zeer voldaan. Jammer dat zoiets dan in twee tellen overhoop gescheurd wordt, maar goed.

Na pakjesavond volgt morgen 6 december, de verjaardag van Sinterklaas, wat eigenlijk zijn sterfdatum is, maar dat mag je niet aan de kinderen vertellen. Het is de dag waarop we in Monnickendam altijd met veel bombarie afscheid nemen van de Sint met een heuse uittocht vanuit de Grote Kerk naar de haven, zwaaien en weg. Gaat ook allemaal niet door. Daarmee hebben we volop de tijd om de kerstboom op te tuigen. Wij hebben er een die nu al vier jaar meegaat, maar hij mag pas na Sinterklaas naar binnen. Het is altijd behoorlijk schrikken hoeveel beestjes er uit zo’n boom komen wanneer hij net binnen staat. Die verwachten toch ook niet dat de aarde zo snel opwarmt en vluchten snel terug naar de veilige winter buiten.

Dan glijden we langzaam naar de kerst. We weten nog niet met hoeveel mensen we kerst kunnen vieren, maar laat je niet deprimeren. Het gaat om de kerstgedachte. Je kan het altijd in kleine groepjes op verschillende locaties tegelijkertijd vieren. Dat is misschien niet het allerleukste, maar wel een nieuwe ervaring en dat is goed voor je hersencellen, die op hun oude dag veel te weinig nieuwe dingen beleven. Bedenk dat je het altijd nog beter hebt dan Jozef en Maria. Die zitten met hun buitenechtelijke baby toch maar lelijk in de kou, zonder de gezelligheid van familie en een kerstboom met kadootjes.

Ate Vegter, 5 december 2020

Piep is ziek:
www.atevegter.wordpress.com/993

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s