2001 Horeca open? Winkels dicht!

Politiek wordt vaak interessant wanneer mensen zich wat ongemakkelijk voelen: ‘We hebben een duidelijke lijn en u mag daar gerust vragen over stellen, maar vraag waarom we doen wat we doen, want dat kunnen we goed uitleggen. Trek niet het beleid in twijfel want dat schept maar verwarring.’

‘Dat is prima. Daar wil ik graag rekening mee houden en u weet dat we allemaal hetzelfde willen, maar klopt het dat er een notitie is uitgelekt over de mogelijkheid dat het aantal besmettingen mogelijk gaat afnemen wanneer de horeca weer opengaat?’

‘Daar kan ik niets over zeggen, dat is een onvoldragen notitie.’ ‘U bedoelt dat het prematuur is om er iets over te zeggen?’ ‘Het is niet de lijn van het kabinet.’ ‘Maar laten we er toch even over sparren want het is wel een interessante gedachte en de belangen zijn groot genoeg om verschillende mogelijkheden uit te werken. Je kunt je immers heel goed voorstellen dat als de horeca zo lang dicht is de mensen gezellig bij elkaar thuis iets gaan drinken, waarbij er geen enkele controle is.’ ‘Dat is niet de bedoeling, dat mag niet.’ ‘Mensen mogen toch bij elkaar op bezoek? Zolang ze de aantallen en de afstand in de gaten houden zijn er geen belemmeringen.’ ‘Het blijft ongewenst, want het geeft besmettingen.’ ‘Dat is het hem juist. Deze notitie van het Ministerie van Economische Zaken zegt dat thuisbesmettingen meer voorkomen dan besmettingen in de horeca, wanneer deze open zou gaan, juist omdat het in de horeca zo goed geregeld is qua afstand en mondkapjes en aantallen.’ ‘Het is niet de lijn van het kabinet en de notitie is onvoldragen.’ ‘U wilt er niet aan, begrijp ik? Maar realiseert u zich wel dat het voorbestaan van talloze bedrijven op het spel staat?’ ‘Dat realiseer ik mij heel goed. Weet u wat, we gooien het om. De horeca mag open en we hopen dan maar dat de mensen volgens de regels een hapje gaan eten en niet meer thuis bij elkaar op de lip zitten.’ ‘Dat is fijn. Dankuwel.’ Dan schrik ik wakker. Laten we de horeca open doen en de winkels dicht. Dat werkt veel beter.

Ate Vegter, 13 december 2020

www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

 1. Ik heb niet zo veel vertrouwen in de horeca, althans het café gedeelte. Tijdens de vorige parttime lockdown mochten de café’s met regels weer open. Ik heb heel veel café’s gezien, die zich op papier keurig aan de regels hielden, maar in de praktijk kwam er niets van terecht. Hoe spijtig ik het ook vind, maar café’s mogen van mij nog wel even dicht blijven.
  Restaurants is een andere kwestie. Daar is het veel eenvoudiger om afstand te houden en max. 4 personen aan een tafel te plaatsen.
  De café eigenaren hebben een dikke plank voor de kop. Denk alleen nog maar aan het feest dat plaatsvond op het Plein tijdens de persconferentie van Rutte.
  Ik vind wel dat de café eigenaren ruimhartig gecompenseerd moeten worden.
  En ik hoop dat in het voorjaar alles weer open mag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s