2012 Radio 5

Wanneer ik pal voor de lockdown bij de kapper na het knippen recht in de spiegel kijk denk ik: hij zit er nog in. Die George Clooney kun je met een beetje handigheid zo uit de zwerver knippen, want ik heb mijn haar laten groeien, maar wanneer iemand mij bij de kleine Deen vraagt of ik nog een Straatkrant heb, is het voor mij wel genoeg.

Mijn favoriete kapper in Monnickendam zit op de hoek van de Kerkstraat en de Herengracht. Knippen zonder afspraak spreekt mij aan. Het herinnert me aan mijn oude kapper aan het Bergpolderplein in Rotterdam, waar ik een knipkaart had en van mijn moeder mijn nek zo hoog mogelijk moest laten opscheren, wat ik opmerkelijk vond, want als mijn haar wat langer werd haalde ze vaak zachtjes haar vingers erdoor terwijl ze bijna liefkozend fluisterde dat ik zo’n mooie slag had.

Wanneer ik er binnenloop krijg ik een stoel aangeboden en een kopje koffie. Ik neem steeds een slokje door even mijn mondkapje op te lichten en dan zak ik weer terug in mijn isolement. Ik droom weg op de muziek die wonderlijk genoeg precies die tijd reflecteert waarin de voor mij belangrijkste muziek gemaakt is, laat ik zeggen tussen mijn vijftiende en mijn vijfentwintigste, dat is tussen 1968 en 1978. Misschien ligt het begin nog iets vroeger, want ik loop op mijn twaalfde al met een speldje van Adamo.

Ik droom weg op de muziek, alleen gehinderd door nieuwsgierigheid naar de bron. Wat heeft ze opstaan? Ik vraag het haar onder het knippen, want inmiddels ben ik aan de beurt en zijn we aan de praat geraakt. Het is Radio 5, die zender met z’n hopeloos tranentrekkende evergreens, die je altijd na twee, drie nummers al weer zat bent van melancholie, die Radio 5 heeft zich nu ontwikkeld tot een volwaardige Radio-Veronicakloon, waar je eindeloos naar kan blijven luisteren. Wanneer ik naar huis fiets voel ik de koude winter op mijn wangen. Thuis zet ik via Sonos direct Radio 5 op. De Tee Set klinkt door de kamer: She likes weeds. Dat bedoel ik.

Ate Vegter, 24 december 2020

Over de eerste zandbak:
www.atevegter.wordpress.com/12

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s