2032 Wie wil je zijn?

Als je nou mocht kiezen, wie zou je dan kiezen, Lenny Kuhr of Diana Ross? Natuurlijk zou je er dan voor kiezen om geen van beiden te zijn, maar gewoon jezelf, als dat al zou kunnen en waar je misschien net als ik je handen vol aan hebt, maar als je nou moest kiezen, wat dan? Wie zou je dan kiezen, Lenny Kuhr of Diana Ross?

Lenny Kuhr die met haar ene hit De Troubadour in 1969 het Eurovisie Songfestival wint, een eer die ze moet delen met Salomé uit Spanje, Lulu uit het Verenigd Koninkrijk en Frida Boccara uit Frankrijk, omdat ze alle vier evenveel punten krijgen en er geen tweede ronde is.

Of toch liever Diana Ross, een van de artiesten die Motown groot gemaakt heeft, die begint als meisje uit een gezin van zes met de onverbiddelijke wil om altijd de beste te zijn, die eerst samen zingt met twee andere meisjes onder de gemoedelijke naam The Supremes, wat zij al snel verandert in Diana Ross & The Supremes, die zich later van hen loszingt, haar vleugels uitslaat en iedereen van zich afslaat in haar streven niet alleen de beste maar ook de allerbeste te zijn?

Of dan toch maar liever Lenny Kuhr, die niet aarzelt om altijd maar weer die Troubadour te zingen en zich niet schaamt voor haar oeuvre maar juist geniet van de talenten die ze heeft gekregen en die samen met Herman Pieter de Boer heel veel liedjes heeft geschreven, is getrouwd en kinderen heeft gekregen, die voor haar het allerbelangrijkste in haar leven zijn, kinderen die nu ver weg wonen in Israël, waar ze heel goed mee omgaat en die…

Of toch Diana Ross, die succes na succes mag vieren van The Happening tot Chain Reaction en die nooit schuwt om zich voor elk optreden groter en groter te maken en die Motown verlaat voor een miljoenencontract van RCA, waarmee ze niet alleen haar producer Berry Gordy verraadt maar ook haar afkomst en haar trouw?

Of toch Lenny Kuhr die op zeventigjarige leeftijd een mooie balans in het leven heeft gevonden, niet bang is voor de dood en met prachtige bleekblauwe filosofische hemelogen de mooiste dingen over het leven weet te zeggen, waar ze vermoedelijk zelf veel aan heeft?

Of dan toch maar Diana, die zich nu door iedereen Miss Ross wil laten noemen, tenzij je op verzoek speciale toestemming krijgt om haar aan te spreken als Diana?

Of ben je dan toch liever jezelf, al is dat ook nog een hele zoektocht, om zowel jezelf als de ander te kennen, want ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik? Dat is dan weer Trijntje Oosterhuis in haar prachtige lied Ken je mij?, vrij naar psalm 139. Fijne dag! Rustig aan. Blijf thuis. Blijf jezelf.

Ate Vegter, 12 januari 2021

Bijna dood in Montmédy:
www.atevegter.wordpress.com/32

6 Comments

 1. Het kan niet anders dan dat je naar de uitzending van de kist hebt gekeken gisteravond.
  Leuk om je nog steeds te kunnen lezen en je nu te mogen aanvullen met je citaat van Huub Oosterhuis uit “Jij die mij ik maakt”
  Ken jij mij? Wie ken je dan?
  Weet je mij beter dan ik?
  Ken je mij? Wie ben ik dan?
  Weet je mij beter dan ik?

  Ogen die door de zon heen kijken,
  zoekend de plek waar ik woon,
  ben je-
  beeldspraak voor iemand
  die aardig is en onmetelijk ver,
  die niet staat en niet valt en niet voelt
  als ik, niet koud en hooghartig.

  Hier is de plek waar ik woon:
  een stoel op het water, een raam
  waarlangs het opklarend weer
  of het vallend duister voorbij vaart.
  Heb je geroepen? Hier ben ik.

  Ik zou één woord willen spreken,
  ooit, dat waar en van mij is,
  dat draagt wie ik ben, dat het houdt,
  en rechtop staat
  als een mens die mij aankijkt
  en zegt:
  ik ben jouw zuiverste zelf,
  vrees niet, versta mij, ik ben.

  Ben jij de enige voor wiens ogen
  niet is verborgen mijn naaktheid?
  Kan jij het hebben, als niemand anders,
  dat ik geen licht geef, niet warm ben,
  dat ik niet mooi ben, niet veel,
  dat geen bron ontspringt
  in mijn diepte,
  dat ik alleen dit gezicht heb,
  geen ander.
  Ben ik door jou, zonder schaamte,
  gezien, genomen,
  door niemand minder?
  Zou dat niet teveel
  waar zijn?

  Ken jij mij? Wie ken je dan?
  Weet je mij beter dan ik?
  Ken je mij? Wie ben ik dan?
  Weet je mij beter dan ik?

  Tekst Huub Oosterhuis geïnspireerd door psalm 139 “Gij peilt mijn hart” Stijn van der Loo heeft deze tekst met weglating van een aantal strofen op muziek gezet.

  Ate ik hoop nog heel lang van je stukjes te mogen genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Hans, ja, wat een prachtige tekst is dat toch. Dat mogen ze wel op mijn begrafenis zingen, toch een psalm. Ik keek inderdaad naar de kust en daarna naar een reportage over Diana Ross op RTL Z. zo gaat dat! Groetjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s