2038 De Klassieker

Vandaag is het weer tijd voor de klassieker. De clubs van rood en wit, die meer gezamenlijk hebben dan je misschien denkt. Wist je bijvoorbeeld dat het clublied van Feyenoord, Hand in hand kameraden, oorspronkelijk voor Ajax geschreven is? En wist je dat Feyenoord in de oorlog in het stadion van Ajax heeft gespeeld omdat de Duitsers de Kuip hadden geconfisqueerd? Zo kent de geschiedenis van beide clubs vele vervlechtingen en zo zijn ze niet alleen aan elkaar gewaagd maar ook altijd met elkaar getrouwd geweest. Geen klassieker zonder een van hen.

Wist je bijvoorbeeld dat de beste keeper ooit, Eddy Pieters Graafland, in 1951 op zijn zeventiende debuteerde bij Ajax en dat hij in 1957 vertrok naar Feyenoord voor het recordbedrag van 134.000 gulden en dat de vader van Eddy destijds voorzitter van Ajax was? En wist je dat zijn laatste wedstrijd de Europacupfinale van 1970 was die ze met 2-1 wonnen van Celtic?

En wist je dan dat het nu al weer achttien jaar geleden is dat Feyenoord in een uitwedstrijd Ajax gewonnen heeft? Ik wist dat ook niet maar ik sprak op de sportschool een rasechte Ajax-fan en die wist dat allemaal wel. En wist je dan dat Feyenoord vanmiddag de hele geschiedenis overhoop haalt en weer eens op ouderwetse wijze van Ajax gaat winnen? Nee, daar heb je natuurlijk geen idee van, maar je weet wel dat een overwinning van talloze kleine toevalligheden afhankelijk is, dus dat je dat eigenlijk nooit van te voren kan zeggen bij twee clubs die zo aan elkaar gewaagd zijn en waarbij er ook zoveel eer en trots op het spel staat? Ja, dat wist je natuurlijk wel.

Goed, ga vanmiddag fijn wandelen en dan om kwart voor vijf lekker onderuit voor de wedstrijd. Dan zullen we wel eens zien wie er vanavond een heerlijke avond heeft.

O ja, wist je dan tenslotte nog dat een beetje klassieker gewoon een op tien rijdt en dat je daar gerust mee op vakantie kan? Je wist het wel. Ik wist het ook. Fijne dag! Blijf spelen!
Ate Vegter, 17 januari 2021

De zolder van Sappemeer:

www.atevegter.wordpress.com/38

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s