2042 De dichte winkel

Alle winkels in Monnickendam zijn gesloten behalve de essentiële, zoals de dierenwinkel en de slijter. De fietsenwinkel is alleen open als fietsenmaker en de bloemenwinkel is ook niet essentieel, maar heeft toch een klein loketje voor de deur geopend, wat niet mag, maar oogluikend wordt toegestaan.

De winkel met antieke keukenspullen is al jaren dicht. Geen idee wat de eigenaar behelst om er een dichte winkel op na te houden, maar misschien doet hij het voor zijn plezier, al kan ik me dat nauwelijks voorstellen. Een paar jaar geleden is hij heel af en toe nog open en de Engelse eigenaar is dan ook aanwezig. Ik kom er toevallig langs met mijn broer uit Canada en die zit nooit om een praatje verlegen dus hij begint welgemoed de eigenaar te complimenteren:

‘U heeft een heel aantrekkelijke winkel, Sir!’

Maar de eigenaar is van zoveel vriendelijkheid niet gediend en riposteert:

‘O, denkt u dat? Denkt u dat het aantrekkelijk is met al die mensen met hun silly questions, die vervolgens de winkel uitlopen zonder ook maar iets te kopen? Denkt u dat dat aantrekkelijk is? Het is horrible, Sir!’

Ik heb mijn broer niet vaak met zijn mond vol tanden zien staan maar deze keer toch wel. Hij is sprakeloos, hapt even naar adem en begint zich dan uitgebreid te verontschuldigen:

‘O, het spijt me, Sir. Ik wilde u niet beledigen, ik wilde u alleen laten weten dat ik het een heel leuke winkel vind en ik dacht dat u dat misschien aardig zou vinden om te weten. Het spijt me als dat niet zo is, Sir.’

Mijn broer kan zich altijd met een mooi lulverhaal uit de meest onmogelijke situaties redden. De winkeleigenaar gaat nu van min twintig naar min vijf en toont enigszins begrip voor de loftuitingen van mijn broer. Hij vertelt dat het ook niet een erg populair product is al die oude potten en pannen maar hij weet ook niet wat hij er verder mee aan moet. Ze nemen hartelijk afscheid van elkaar en we lopen opgelucht verder.

Ate Vegter, 21 januari 2021

Mijn zomerbed in Sappemeer:
www.atevegter.wordpress.com/42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s