2043 Eendagsvlinder

Als ik het voor het zeggen had en de Barmhartige zou ook maar even zijn Oor te luisteren leggen, dan zou ik na mijn dood wel terug willen keren als eendagsvlinder. Als eendagsvlieg zou ook kunnen, maar als je kunt kiezen tussen een vlieg en een vlinder dan is de keuze niet moeilijk. Er zijn verschillende redenen om voor het leven van de eendagsvlinder te kiezen.

Ten eerste vind ik het vooruitzicht om, terwijl je ’s morgens alleen maar over takjes kunt kruipen en blaadjes kunt eten en je grootste prestatie is dat je in een groen blad een best wel aardig gat hebt geknaagd, dat je dan het vooruitzicht hebt dat je ’s middags kunt vliegen, dat is natuurlijk onhoudbaar geweldig. Stel het je maar eens voor dat je straks om twaalf uur even een dutje gaat doen en dat je dan een uurtje later ontpopt en kan vliegen! Dat zou toch wel serieus het Journaal van zes uur halen, denk je niet? En voor vlinders is dat de hele dag aan de hand, hun leven lang.

Dat ze één dag leven is voor mij het tweede argument om voor hen te kiezen. Stel je voor, het is ’s morgens vroeg, het is nog donker, maar zodra je geboren bent begint het licht te worden, je kruipt wat rond en, ik zei het al, dan voltrekt zich ’s middags de sensatie van je leven, je vliegt wat rond en op je oude dag begint het al weer donker te worden en je gaat dood in diepe duisternis. Eén zonsopkomst, één zonsondergang, één keer ‘s middag theedrinken, alles gebeurt maar één keer in je leven en voor je je daarover kunt beklagen is alles al voorbij. Fantastisch toch?!

Dat is heel wat beter dan het eeuwige leven, wat mij eindeloos zou gaan vervelen, en bedenk wel dat al die verhalen over het eeuwige leven zich in het hier en nu tussen geboorte en dood afspelen. Niemand kan zich zijn geboorte herinneren en al helemaal niemand zijn dood en daarom moet je je er ook niet druk over maken, want je weet er niks van. Geniet van het leven zoals het is en denk aan de eendagsvlinder die elke dag opnieuw geboren wordt.

Ate Vegter, 22 januari 2021

Huis aan de singel:

www.atevegter.wordpress.com/43

.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s