2046 Rob Cerneüs 1943 – 2021

Er is een Monnickendammer doodgegaan. Ik ken Rob Cerneüs al zolang als ik in Monnickendam woon, nu ruim vijftien jaar. Hij hoort bij de stad als de Lange Brug en de Middendam en het mag dan ook niemand verwonderden dat daar twee van zijn bekendste werken staan. De palingroker bij de Lange Brug en de zittende monnik op de Middendam.

De schoot van de monnik glanst goudbrons van alle kinderen die met hem op de foto zijn gegaan en heel vaak heb ik ook volwassenen zien poseren bij de meest vriendelijke godvruchtige die ik ken. Wat je ook zei, hij was het nooit met je oneens en zei nooit wat terug. Hoe anders was dat bij zijn schepper, die op de Groote Noord aan de rand van zijn atelier op de stoep zijn nieuwste creaties uithakte.

Hij groette je altijd hartelijk en als je niet snel genoeg voorbijliep dan knoopte hij er gelijk een praatje aan vast en voor je het wist zat je achterin zijn atelier met soms nog een ander slachtoffer in een geanimeerd gesprek over echt van alles en nog wat te kletsen onder een glaasje rode wijn, wat hij met gulle hand schonk: nog eentje dan, was zijn mantra wanneer je op je horloge keek en je realiseerde dat je nu toch echt naar huis moest wilde niemand zich ongerust maken.

Ik denk dat het heel veel mensen zo is vergaan en dat ze zich Rob niet alleen zullen herinneren door zijn werk, maar ook door zijn manier van werken, hij kon letterlijk alcohol omzetten in kunst, en ook door zijn jovialiteit en zijn onbegrensde vermogen om altijd overal over door te lullen. Met zijn volkse aard en zijn Jordanese tongval nam hij iedereen voor zich in.

Nu is hij er niet meer. Er valt een grote leegte over onze kleine stad, maar juist door de pronte aanwezigheid van zijn beelden zullen we allemaal nog lang aan hem kunnen denken. RIP Rob.

Ate Vegter, 24 januari 2021

Een mooie verjaardag:
www.atevegter.wordpress.com/46

.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s