2050 Dichterbij dan ooit

Vandaag staat er een bijna paginagroot artikel in de krant over mijn kersverse dichterschap van Waterland, naast mijn column daarover die je morgen in deze rubriek zal aantreffen. De krant, dat is natuurlijk het Dagblad Waterland, wat verschijnt, de naam zegt het al, in de hele regio Waterland. Het zou toch wat zijn als het Dagblad Waterland alleen in Volendam, Edam, Zeevang en wat dies meer zij zou verschijnen. Dan zouden de andere Waterlanders toch lelijk op hun neus kijken en de krant zou mooi op zijn kop krijgen.

Terecht, en daarom krijgt ook het organiserend comité van de Dichter des Waterlands (met die lelijke tweede-naamvals-s vanwege de hoogmoedige associatie met de onvolprezen Dichter des Vaderlands, waar die s juist heel mooi is en cachet geeft) stevig op zijn kop. Vandaar ook dat de onlangs opgerichte Culturele Raad Monnickendam in haar ondoorgrondelijke wijsheid heeft gemeend mij te moeten benoemen tot Dichter van Waterland annex Stadsdichter van Monnickendam, waarover morgen meer.

Het moet nu toch afgelopen zijn met die dorpse fratsen van Volendam, laat ze hun eigen schoonmaker kiezen of desnoods hun eigen dichter, maar die ook als zodanig benoemen als de dorpsdichter van Volendam, alhoewel zij als vanouds natuurlijk beter zijn als zanger/liedjesschrijver dan als dichter, maar daar komen ze nog wel achter. Laten ze een beetje trots zijn op zichzelf en niet de titel van de buren kapen, dat hebben ze helemaal niet nodig.

Goed, dat is dan geregeld. Dan gaan we nu over tot de orde van de dag. Sinds een paar dagen alweer lees ik elke dag op Instagram een gedichtje, zolang ik het volhou tenminste, ga maar even kijken. En tegen de relschoppers zou ik willen zeggen, doe als iedereen, ga thuiswerken en sla daar de boel kort en klein. Fijne dag! Rustig aan.

Ate Vegter, 27 januari 2021

Vijf dingen heb ik van mijn vader geleerd:
www.atevegter.wordpress.com/50

4 Comments

  1. Ate ate.
    Verleden tijd van eten in het Engels
    en verleden tijd in dit heden.
    Poe Ate.
    Er is jou of jouw Waterland niets ontnomen,
    Man vervreemd van de edit
    Waardeer het mooie wanneer het op je pad komt omarm de lieven die vechten voor het positieve.
    Dat is wat de dichter doet.
    Jij? Jij trolt als een polarisatiekonijn.
    Schopt, trapt en klept zonder denken.
    Vervloekt de zon voor de warmte
    de regen voor het natte
    Wat dat betreft ben je niets te laat geboren.

    Laat daarom ook dit niet bezinken,
    ja je vingers jeuken alweer
    Spring op en ga tekeer
    Bel de krant, de raad, de onpoëtische heren
    Vertel de wereld wat van jou is en van jou alleen
    En vergeet vooral opnieuw te dichten.

    Ete Vrede van de liefde voor het Heden en de verwondering van toen en nu

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie