2051 Dichter van Waterland

Afgelopen zondag ben ik door de Culturele Raad Monnickendam (CRM) benoemd tot Dichter van Waterland annex Stadsdichter van Monnickendam. Ik heb daar zelf de titel Nachtpoëet van Niesenoort aan toegevoegd, want het werk gaat dag en nacht door.

Ik ben de CRM oneindig dankbaar voor deze benoeming. Het dichtersleven is zwaar en moedeloosheid ligt overal op de loer en dan is het belangrijk, zeker in deze tijden van ochtendgrauw en avondklok, dat er glorieuze momenten worden gecreëerd. Droefheid zit immers in kleine momenten, zo gaf mijn spellingscontrole voor gecreëerd als alternatief gecremeerd. 

Houd goede moed, volk van Waterland! Hou vol, stedelingen van Monnickendam. De tijd is nu om iets nieuws te beginnen. Er is immers voor velen een Gouwzee van tijd stuk te slaan. Sla toe voordat de verveling toeslaat en de dijken van lusteloze lamlendigheid en lamentatie doorbreken. Grijp het leven bij de strot. Alleen zo kunt u zelf de stappen maken die nodig zijn. Wacht niet op de ander.

Ondertussen zal ik dan het te verwachten leed verzachten met troostende woorden, die tegenwoordig weer mogen rijmen, de moderne tijd is immers al lang voorbij:

De dichter staat open

de mensen lopen

naar Galgeriet

De straten hopen

op mooie namen

vergeet ze niet

Je kunt nu nog namen inzenden voor de nieuwe straten en stegen op het Galgeriet. En een plein! Vergeet dat niet! Dring aan op mooie namen voor straten en stegen waar iedereen graag woont. Niets is erger in deze tijd dan een suf huisadres.

Er schijnt in Edam-Volendam ook een dichter des Waterlands te worden verkozen waar dichters uit de gemeente Waterland niet aan mee mogen doen. Dat kan natuurlijk niet. Laten ze rustig hun eigen dorpsdichter kiezen, of anders een eerlijke wedstrijd met gelijke monnicken, gelijke kappen. 

Ate Vegter, 28 januari 2021

Meint Vogel en Derk Vegter:
www.atevegter.wordpress.com/51

4 Comments

 1. Dichter van Waterland en Stadsdichter van Monnickendam
  Wat is dat een eervolle benoeming
  Mogelijk afkomstig van een verre adelijke stam
  Deze keuze geeft in huize Vegter vast veel bedoening
  Mes compliments

  Geliked door 1 persoon

 2. Een mooi begin, maar…in 1743 was het volgens de kaart ‘Monnikendam’ en nu ‘Monnickendam ‘
  Wanneer en waarom werd de ‘c’ toegevoegd?
  (Soms moet het gewoon, want wat is een w zonder c?)

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha ha die naam is nog wel vaker veranderd Munnikendam Monachodamus Monikendam etc. Allen heette het helaas nog nooit Monaco voor zover ik weet, al betekent dat wel hetzelfde: plaats waar de monniken wonen (en een Dam hebben aangelegd in de Leek)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s