2057 Je wordt ouder, papa

Geef het maar toe, je voelt aan alles dat je ouder wordt. Wanneer je dochter geboren wordt, word je ouder en papa tegelijk. En dat voel je, want je stopt met roken. Eerst rook ik Winner, dan Samson, een leeuw van een shag, wanneer er nog geen waarschuwing op het pakje staat, altijd met Rizzla rood, dat heb ik eindeloos veel gekocht bij Cieremans, naast De Gruyter op de hoek van de Kleiweg, die opgewekte man met zijn vrolijke kleren, die zo plotseling een einde aan zijn leven maakt, waardoor ik bij zijn huis op de Schiebroeksesingel naar binnen begin te gluren, omdat hij zich daar heeft opgehangen. Later rook ik Marlboro en Gauloises, die donkerblauwe pakjes, om te eindigen met North State, het lievelingsmerk van mijn vader. Het gaat mij om de schoonheid van het pakje, en het knisperende gevoel wanneer je een nieuw pakje openmaakt, een pakje per dag en een pakje ’s avonds. Ik drink ook nog wanneer ik jong ben, op den duur een fles wijn per dag en ik eet zo lekker als ik maar kan bedenken en ik sport echt nooit. Ik werk, ik lees, ik kijk tv en ik ga uit, ik rook en ik drink, dat is mijn jonge leven en dat doe ik nu bijna allemaal niet meer.

Ik slik nu een hele batterij medicijnen, ik krijg infuzen en injecties om mij op de been te houden, ik ga twee keer per week naar de sportschool en ik maak elke dag samen met Lief een ommetje, over de Vesting of over de Monnickenmeer als we zin hebben.

Mijn conditie is nog nooit zo goed geweest en ik heb mij nog nooit zo fit gevoeld, dus wat dat betreft kan ik wel zeggen dat het totaal anders voelt dan toen ik jong was, toen ik te lui was om naar mijn brommer te lopen en ik later ook de kleinste stukjes met de auto deed. Het is pas de laatste jaren dat ik meer en meer de fiets pak en het is pas sinds een jaar dat ik een elektrische fiets heb gekocht voor de langere stukken, wat ik dan lang vind, hè, want voor de echte wielrenner stelt het allemaal nog niks voor natuurlijk, maar daar heb ik niks mee te maken.

Ik voel dat ik meer lucht heb dan vroeger en meer zin in het leven, meer joie de vivre, zoals mijn vader zei, en meer ausdauer, zoals mijn moeder dat vroeger zo mooi noemde, dus wat dat betreft kun je inderdaad wel zeggen dat ik aan alles voel dat ik ouder ben dan toen ik jonger was.

Ate Vegter, 3 februari 2021

Dit stukje kun je ook lezen, over Pieps eerste schooldag, in de regen:
www.atevegter.wordpress.com/57

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s