2065 Elfstedenkoorts

Ik voorspelde het al half januari, de Elfstedentocht zal dit jaar zeker doorgaan en qua spanning en spektakel het jaar 1963 naar de kroon steken. Die spanning zal vooral in de voorbereiding liggen, want het is nog maar zeer de vraag of hij uiteindelijk echt doorgaat. Met de dikte van het ijs groeit ook mijn twijfel. Er is maar één manier waarop de tocht der tochten van start kan, de voorzitter zegt: ‘Het gaat aan.’ Pas dan gaat het gebeuren, Friezen of dooien kan daarna niemand meer wat schelen. Het is begonnen en alles staat stil.

Er zijn aan de andere kant wel honderden manieren waarop het mis kan gaan. Er ligt geen ijs. We moeten er dit jaar op vertrouwen dat dat toch goed komt. Is het wel vaker zo plotseling zo koud geweest? Ik kende het woord sneeuwjacht tot voor kort alleen uit Noodweer op de Weisshorn van K. Norel. De kwaliteit van het ijs is aan de kant ruw en hobbelig maar op de grote meren zal het ijs prachtig zijn. Er ligt ijs.

De coronaregels staan het niet toe. Momenteel kan het gewoon niet. Ik heb het dan nog niet eens over het publiek want je kan gemakkelijk zonder publiek rijden. Je stelt een ochtendklok in voor de hele provincie Fryslân, dat is nog niet zo moeilijk, maar voor de wedstrijd zelf is het coronabeleid ook een probleem. Hoe haal je iemand in als je anderhalve meter afstand moet houden? Moet je dan ook nog een ommetje maken? Het is godsonmogelijk om te strijden met de coronaregels. Het kan alleen zoals het ook bij andere sporten gaat, zonder publiek en in een bubbel.

En dan is er nog de voorzitter. Die heeft altijd het laatste woord. Ook al is het ijs dik genoeg en heeft het OMT gunstig geadviseerd, ook al zijn Rutte en de Tweede Kamer akkoord, zolang de voorzitter zwijgt gaat het niet door. Hij moet als de Paus van Fryslân ex cathedra spreken: ‘It giet oan.’ Pas dan gaat het beginnen, maar hij zal zwijgen als het graf van Minne Hoekstra. Fijne dag. Rustig aan.

Ate Vegter, 11 februari 2021

Het is gezellig op een feestje:
www.atevegter.wordpress.com/65

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s