2066 Kunstgeschiedenis

Laatst hoor ik iemand een deuntje fluiten terwijl ze aan het werk is. Het fluiten duurt maar even, maar het is genoeg om mij bijna vijftig jaar terug te laten tuimelen in de tijd. Ik ben negentien en zit op de Pedagogische Academie. We krijgen tekenles van Van der Zouwen, een echte kunstenaar, die veel te vroeg door kanker in het harnas van de kunstgeschiedenis gestorven is.

Wij horen tot de laatste bevoorrechten die nog les van hem hebben gehad. Tekenles en kunstgeschiedenis. Eerst de tekenlessen. Die krijgen we in een groot lokaal met enorme schildersezels en een batterij verftubes waar je u tegen zegt. Hij geeft een onderwerp op en dan begin je. Hij loopt zijn rondjes en geeft hier en daar aanwijzingen. Het is doodstil, want ook als hij iemand anders iets vertelt over kleur of lijn of opbouw of kijken, dan kun je er wat van leren. Iedereen werkt geconcentreerd door, zo geconcentreerd, dat plotseling iemand onwillekeurig begint te fluiten. Van genoegen zal ik maar zeggen, per ongeluk en zeker niet expres, maar het is al te laat. Het volgende moment ontsteekt Van der Zouwen in blinde woede en schreeuwt dwars door het lokaal: ‘Niet fluiten! Wat heb ik nou gezegd!’ Het fluiten stopt sneller dan het geluid en het wordt ondraaglijk stil. De spanning is te snijden. Dan klinkt in de open ruimte die nu ontstaan is zijn tere stem: ‘Als je goed kijkt, dan zie je dat deze lijn hier loopt…’

Zo gaat het vaak. Iedereen weet dat je niet mag fluiten in zijn lessen, maar soms ontsnapt het je gewoon, omdat je zo lekker bezig bent. Ik heb een paar keer zo’n Vesuvius-uitbarsting mogen meemaken. Zijn lessen kunstgeschiedenis zijn ook fantastisch. Hij vertelt over hoe hij met de Eend door Griekenland reist en wie hij daar allemaal ontmoet en terloops komen alle grote kunstwerken langs. Voor mij is de hele kunstgeschiedenis niet meer dan een flinke stapel doeken achter in de lelijke Eend met open dak. Kijk, als je tekent zie je meer, dat was zijn motto. Na zijn overlijden krijgen we tekenles van Ernst Baumann, die net als ik van Led Zeppelin houdt en kunstgeschiedenis van Spuijbroek, die net als ik in Hillegersberg woont. Fijne dag. Hou je veilig.

Ate Vegter, 12 februari 2021

Mijn verkeersdiploma en mijn vader:
www.atevegter.wordpress.com/66

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s