2075 Is er leven na de Deen?

Niemand weet het, maar iedereen heeft er een mening over. Het nieuws tuimelt over elkaar heen. Wat is er toch aan de hand? Ik dacht dat we met z’n allen binnen zouden blijven, met hooguit één persoon bezoek per dag, en nu dit. De avondklok verdwijnt, de Deen verdwijnt, de avondklok blijft voorlopig, de Deen blijft voorlopig. De avondklok zal zeker blijven, de Deen zal zeker verdwijnen. Het hek lijkt van de Dam. Gelukkig is het nu allemaal weer wat rustiger geworden. Straks moet ik nog een ochtendkrant én een avondkrant lezen om het allemaal bij te houden. Dat is toch geen doen meer.

Ik was gisteravond vlak voor negen uur nog even in het oude centrum, maar alles leek rustig, alleen een scheurende scooter reed mij bijna van de sokken, die wilde ook nog graag voor negen uur thuis zijn en het is toch lastig om je én aan de avondklok én aan de snelheid te houden. Wat sta ik hier nou te dromen, ik moet als de sodemieter naar huis anders ben ik te laat binnen.

Morgen toch met gemengde gevoelens boodschappen doen. Jammer dat die gezellige Deen weggaat, waar ik zoveel stappen heb liggen de laatste vijftien jaar, maar leuk dat we nu een Albert Heijn krijgen en een Dekamarkt. Kunnen we kiezen. Heel Noord-Holland lijkt plotseling volgeplempt met AH’s. Hoe krijgen ze al die winkels zo snel in de goeie huisstijl, met het juiste logo op de gevel en de toenemende vriendelijkheid van het personeel dat we zo goed kennen van de Deen en dat gelukkig mag blijven. Zullen ze straks nog vaker met je meelopen, zoals ze dat bij Albert Heijn zullen leren? En wat zal het prijsverschil per boodschappenlijstje zijn tussen Appie en de Dekamarkt? Zal het de moeite waard zijn om om te fietsen? Maar wat als de Albert Heijn verder weg is en duurder? Hoe leg je dan uit dat je toch liever daarheen gaat? Vanwege de sfeer, de mooiere winkelwagentjes, het bredere assortiment? O, wat een heerlijkheid, al die keuzestress straks. Ik kan niet wachten.

Ate Vegter, 20 februari 2021

Een hele fijne schrijver:
www.atevegter.wordpress.com/75

2 Comments

  1. Gaat AH of Deka niet in de Deen winkel? Want meestal nemen ze het pand over, en veranderen ze het naar smaak.
    Leuk, al die ‘toestanden’ die de lokale gemoederen bezig houden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s