2076 Cats are killers

Ik heb nu toch even jullie advies nodig. Tommy woont hier nu zo’n drieënhalf jaar. Lilly bijna een jaar. Het gaat steeds beter tussen die twee en ze voelen zich hier al helemaal thuis. Maar er is een klein probleem. De natuur verloochent zich niet. Onder normale omstandigheden is dat niet erg, maar wij zitten hier natuurlijk in een onnatuurlijke postmoderne samenleving, waarin zelfs het aantal doucheminuten geregeld is en er geen ruimte meer is voor het natuurlijke gedrag van katten, wat ze wel hebben, gedrag bedoel ik. Dat zit zo.

Tommy heeft één keer een vogel gevangen. Ik pakte de vogel van hem af, maar toen ik die liet vliegen schoot Tommy uit mijn greep en greep de vogel in de lucht. Bizar, een echte kill in onze eigen tuin. Ik heb de vogel naar de buurvrouw gebracht om hem op te zetten, zij is kunstenaar en doet dat soort dingen. Verder heeft Tommy alleen maar muizen gevangen. Voor de muis niet leuk, maar die zijn niet beschermd in onze tuin. Muizen zijn vogelvrij. Hij brengt ze binnen en eet ze dan half op. De stoffelijke resten gooi ik in de gft-container.

Lilly is een ander verhaal. Die heeft van het begin af aan vogeltjes gevangen, nu drie in totaal. Na de eerste vogel hebben we haar een belletje aangebonden, maar een paar dagen later is ze het bandje kwijt en heeft ze een nieuwe vogel gevangen, een roodborstje. Nooit wordt er nu meer tegen ons raam getikt. We kopen weer een belletje, maar het hele verhaal herhaalt zich: na een paar dagen halsbandje weg en een dag later een verse prooi op het vloerkleed. We kopen een ander bandje, wat ze misschien niet af kan krijgen en binnen een half uur komt ze thuis met een muis, bandje nog om haar nek. Ik red de muis nog, maar het is al te laat. Inmiddels weet ik dat je dode vogels moet melden bij Sovon Vogelonderzoek, maar dat lost het probleem niet op.

Lilly binnenhouden is ondoenlijk, dat is net zo erg als een vogel in een kooi, wat ik ook niet kan aanzien, of vissen in een aquarium. Ik denk dat iedereen en ook alle dieren net zo veel van hun vrijheid houden als ik. Maar al die dooie vogeltjes is ook niet leuk en bovendien ben ik strafbaar hoorde ik van neef B. Dus wat is wijsheid? Ik kan het hier niet winnen van de natuur zoals zij door God geschapen is, zondeval of niet, wij zitten er mee. We doen ons best, maar twee belletjes is ook geen oplossing. Ik ben benieuwd of er iemand is die een voor alle partijen aanvaardbare oplossing heeft, al realiseer ik me heel goed dat het lastiger is dan de kwestie in het Midden Oosten, waar je tenminste nog met iedereen kunt praten. Dat is hier uitgesloten. Hoe houden we iedereen in leven, of laten we de natuur haar goddelijke gang gaan? Zeg het maar. Fijne dag. Blijf negatief.

Ate O. Vegter, 21 februari 2021

Open zijn en helemaal niets doen:
www.atevegter.wordpress.com/76

5 Comments

  1. Ik zou zeggen “geef de natuur de ruimte”. Hoe tragisch het ook is voor de slachtoffertjes. Maar misschien leert het de vogeltjes om beter op te letten. Die zijn kennelijk ook hun natuurlijke instinct een beetje in de stadse omgeving verloren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ja, de natuur heeft vrijheid nodig. Een muis meer of minder zal de meesten niet deren.
    Maar vogeltjes?
    Ipv een bel aan een halsband (dat er afkomt), overweeg een bel aan een harnas. Dat blijft beter zitten, en dan blijven vogels vliegen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s