2077 Naar de middelbare school

Piep heeft haar schooladvies gekregen. O nee, het is het dossier voor de school van haar keuze. Hoe kan ik me zo vergissen. Haar definitieve schooladvies kreeg ze nu alweer een paar weken geleden. We zijn er erg blij mee en we zijn heel trots op haar, want ze heeft heel hard gewerkt en flink haar best gedaan en het definitieve advies is dan ook hoger dan het voorlopig advies. En zo hoort het ook.

We hebben alle scholen van haar keuze bezocht, het merendeel clandestien, want ze zijn allemaal dicht, maar we rijden er langs om de sfeer van de plek te voelen, het gebouw te zien en even door de ramen te gluren. Ook hebben we ze allemaal online bezocht, met wisselend succes, want menige digitale open dag blijkt gewoon een suf filmpje terwijl andere scholen er echt iets leuks van gemaakt hebben. Er zitten wel een paar scholen tussen waar ík zo heen zou willen, maar ja, ik ga nu veel liever naar school dan vroeger.

Twee scholen hebben we in het echt bezocht. Een tijdje geleden alweer hebben we anderhalf uur in de kou staan blauwbekken voor het Bernard Nieuwentijt College, want alleen Piep mocht naar binnen. Het zou drie kwartier duren, maar het liep wat uit. Ik was er al eens eerder geweest toen Piep er een cursus danstheater deed en ik een keer of zes anderhalf uur in de aula mocht wachten en zo de sfeer van de school goed te pakken kreeg. Het leek mij een hele leuke school, maar Piep haalde minachtend haar neus op, dat kan ze heel goed, de laatste tijd. Ze vond het niks.

Een paar weken geleden zijn we met z’n drieën ook naar De Triade geweest in Edam. De open dagen gaan niet door en nu hebben ze individuele rondleidingen georganiseerd per leerling, met ouders. Ik heb al eerder een positief beeld van deze school en dit wordt nu duidelijk bevestigd. Ik vind de rondleiding erg leuk, maar ik vind tegenwoordig bijna alles leuk, zeker grote industriële fabriekshallen en zo, waar dit een beetje aan doet denken. We laten ons alles uitleggen over de avo-vakken en de creatieve vakken en de echte vakbekwaamheid van meubelmaken, timmeren, schilderen en metselen.

Piep wordt gedurende de hele rondgang steeds stiller. Ik vind het een hele leuke school, maar ik mag sowieso niet en dan is het ook wel erg gemakkelijk om iets leuk te vinden, als je toch niet hoeft, maar wanneer we buiten staan barst Piep onmiddellijk los: ‘Ik wil naar deze school,’ zegt ze vastberaden. Geen twijfel mogelijk. Ze geeft weinig toelichting, maar haar besluit staat vast. We hoeven haar ook niet aan te melden voor scholen in Amsterdam, ze wil naar De Triade. En zo zal het geschieden. Op naar een nieuwe levensfase. Op naar de middelbare leeftijd.

Ate O. Vegter, 22 februari 2021

Stoom afblazen in Purmerend:
www.atevegter.wordpress.com/77

6 Comments

  1. Leuk, spannend, en duidelijk heel tevreden. Fijn dat jij erbij was Ate om het allemaal te proeven. En felicitaties voor Piep – wat leuk om naar uit te kijken (en niet te ver weg).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s