2079 Medicijnen voor iedereen

Het kan natuurlijk zijn dat je nooit medicijnen hebt gebruikt, maar dan zie je het maar als tips voor de oude dag. Voor alle andere mensen het volgende. Je denkt misschien dat medicijnen je leven zullen veranderen, maar daar zit gelijk al het eerste misverstand. Medicijnen hebben als een van de weinige elementen in het leven als doel alles bij het oude te laten. Ze willen dat je geen pijn hebt, niet dood gaat, normaal kan plassen, eten, lopen, lezen en boodschappen doen.

Bedenk dat goed wanneer je naar de apotheek gaat: dit loopje is om weer de oude ik te worden met behulp van medicijnen. Het zal je in staat stellen vrede te sluiten met je medicijnen. Ik zeg dit omdat veel mensen het erg vinden dat ze medicijnen gebruiken terwijl anderen er wel trots op lijken te zijn, zeker als het veel is, zoals bij mij. Beide is onzin.

Twee. Medicijnen hebben bijwerkingen. Iedereen weet dat. Bijwerkingen staan op de bijsluiter. Iedereen weet dat. Gooi de bijsluiter onmiddellijk weg. De grootste fout die je als medicijngebruiker kunt maken is de bijsluiter lezen. Iedereen weet dat de psychologie zegt: je bent wat je leest. Toon mij je boekenkast en ik zal zeggen wie bent. Lees je over vage buikklachten en je krijgt vage buikklachten. Lees je over zwelling van het gezicht, tong en lippen, zwelling van de keel, verstopping, boeren, misselijkheid, braken, zuurbranden (dyspepsie), winderigheid, maagpijn en diarree, jeuk, huiduitslag en netelroos, verlies van eetlust, ongebruikelijke vermoeidheid, overgevoeligheidsreacties, stemmingswisselingen, zoals blijdschap(!), angst of neerslachtigheid, dorst, plotseling gewichtsverlies (hoera!), gestoord gedrag, slapeloosheid, bloedingen enzovoort dan krijg je ook, afijn je begrijp het wel. Doe het liever niet.

Drie. Het is handig om je medicijnen in een weekdoosje te bewaren, zodat je weet of je ze vandaag al hebt ingenomen. Ik was nog maar net aan de pil toen een bevriende zieke mij liefdevol aan zo’n doosje hielp, plus een zacht plastic doosje voor in je broekzak met de dagdosering voor als je ze vergeten bent en wat dan niet rammelt. Lief hè? Hij had niet dezelfde diagnose als ik, maar we begrepen elkaar heel goed, ook zonder medicijnen. Het was een duidelijk geval van de lamme leidt de blinde. Als je zo’n weekdoosje bestudeert dan zie je dat de week begint op maandag en eindigt met het weekeinde. Dat lijkt logisch maar iedereen weet dat zondag de eerste dag van de week is, dus laat je hier niet door van de wijs brengen.

Soms krijg je ook medicijnen die zijn voorverpakt per dag en waar dan lundi, mardi, mercredi etc. op staat en dan weet je dat je deel bent van een wereldwijd plan. Laat het je tot troost zijn. De een stelt de ene dag boven de andere en voor de ander zijn alle dagen gelijk. Dat maakt allemaal niks uit, zegt Paulus. Vergeet je medicatie niet en pluk de dag. Fijne dag! Blijf negatief!

Ate O. Vegter, 24 februari 2021

Het verleden bestaat niet:
www.atevegter.wordpress.com/79

2 Comments

  1. ‘s ochtends mindful Ate lezen, de lief van lief, de vader van Piep, schrijver, denker, humorist; wat heerlijk is dat toch. Nu ga ik grinnikend aan het werk. Dank je wel. Fijne dag, Ate!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s