2084 De Bult van Marum

Voordat ik in Kornhorn was, ben ik al in Marum geweest want dat is ook historisch gezien de juiste volgorde. In Marum is mijn moeder geboren en haar broers en zussen en daarom is het een goede plek om te bezoeken. Ik kom daar later nog uitgebreider op terug, want het verleden moet zijn plaats hebben, maar voor nu wil ik het hebben over de Bult van Marum.

Eigenlijk zijn er twee bulten, maar één bult is geheim, dus daar kan ik verder niks over zeggen. De tweede bult, die in de geschiedenis van de familie de eerste is, ligt in Marum, vandaar ook zijn naam, Bult van Marum. Mijn moeder woonde vlak bij die bult. Misschien zijn er nog wel oudere locaties in de familiegeschiedenis, maar mijn grootouders, die wij opa en opoe noemden, in tegenstelling tot de moeder van mijn vader, die wij oma noemden, mijn opa van vaders kant was al overleden toen mijn vader twee was, maar we hebben het nu over mijn moeders kant, mijn opa en opoe woonden vlak bij de bult van Marum, in de Marktstraat. Mijn oom Ate woonde daarnaast. Dat vond ik vroeger heel interessant, dat je naast je ouders woonde, maar later trouwde ik met Lief, wier ouders ook naast hun ouders woonden.

Aan het begin van de Marktstraat ligt de bult, vlak naast de begraafplaats met het oude kerkje en het monument. Niemand weet eigenlijk hoe de bult ontstaan is. Wel zijn er veel verhalen en volgens de overlevering zou het een grafheuvel kunnen zijn of misschien wel een terp, waar mensen op woonden. Dat laatste lijkt mij heel onwaarschijnlijk, want er staat een boom midden op de bult en dat lijkt mij qua wonen een enorme sta in de weg, maar vroeger dachten de mensen anders, dat heb ik wel geleerd. In ieder geval is het mooi om zo’n mysterieuze bult te kennen waar je niks van weet.

Ik kijk nog even op Wikipedia om te kijken of daar iets over de bult bekend is. Dat had ik beter niet kunnen doen, want tot mijn teleurstelling staat de bult er in met alles wat ze erover weten. Weg geheim. Alles is in de afgelopen jaren onderzocht en op Wikipedia gezet. Ik hou het maar even bij het verhaal van mijn moeder. Dat is altijd het beste.

Ate O.Vegter, 1 maart 2021

De bult ontraadseld:
Bult_van_Marum

Een muzikale Fransman:
www.atevegter.wordpress.com/84

Advertentie

2 Comments

  1. Leuk verhaal Ate.
    Ja, die andere bult, daar praten wij niet over (we zouden het niet in ons hoofd halen!)
    Maar ik genoot van je verhaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s