2092 Terug naar Sappemeer

De weg van Marum naar Sappemeer gaat langs Groningen, maar je ziet alleen de drukke rondweg met haar dwarsstraten. Bij Hoogezand ga ik de snelweg af. Daar is Hotel Faber met de oude weg naar Sappemeer, maar ik rij rechtdoor, omdat Tom staat ingesteld op Hoogezand centrum. Even verder is het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer met een enorme parkeerplaats en ik parkeer de Volvo om mij te heroriënteren. Ik kan hier als Groninger patiënt heel goed even naar de wc. Ik stap uit en loop ongehinderd naar binnen. In het AVL moet ik altijd de gezondsheidsvragen beantwoorden, voelt u zich wel lekker, mijn temperatuur laten opmeten, ze zeggen nooit wat het is, en mijn handen desinfecteren, wat ik een gore business vind, maar hier mag ik zo naar binnen. Hoppa! Wat een ruimte! Er hangt kunst aan de muur en dat is een verademing na al die maanden zonder musea.

Wanneer ik naar de wc geweest ben, bedenk ik dat niemand weet dat ik hier ben, maar dat ik precies op de goede plek ben, mocht er iets gebeuren. Ik stel mij voor dat ik duizelig word en mij neervlij op de grond (tip: als je op een bankje gaat liggen wanneer je onwel wordt heeft niemand het in de gaten. In het Paleis op de Dam overkwam het Lief jaren geleden dat ze wegviel. We liepen naar een bankje waar ze ging liggen met met haar hoofd op mijn schoot zodat ze rustig kon bijkomen. We zagen er uit als een verliefd stelletje en dat was wel anders geweest wanneer ze midden in de zaal in elkaar gezegen was, dus je moet snel beslissen, anders heb je de poppen aan het dansen). Mijn hulp en redding zijn in dit ziekenhuis nabij en dat geeft een veilig gevoel, maar buiten is beter. De Groningers die ik nog tegenkom knik ik vriendelijk toe, maar de grote draaideuren die de lucht laten zien geven een sterk gevoel van bevrijding. Nog niet.

Nu rij ik met een omweg naar de Noorderstraat waar ik brood ga halen bij Bakker Vegter, De Echte Bakker, dat zou ik ook zeggen. Ik haal brood en suikerbollen en maak een praatje over de onlangs overleden oom Koos van de rolletjes. Het meisje achter de toonbank heet Ria Vegter. Ik vraag een tasje, maar dat is niet zo’n mooi Vegter-tasje als vroeger, maar een smakeloos, wit, plastic vod. De begraafplaats is vlakbij, schuin aan de overkant. Ook hier wordt mijn familie verzameld. Ik loop wat rond, op zoek naar mijn grootouders, maar ik sta open voor verrassingen.

Daar is het graf van oom Andries en tante Dinie. We kwamen er niet vaak, maar in het voorjaar van 1985 ben ik er met vader een keer geweest. Ik zie een hoop Vegters die ik niet ken: Geert, Harm, Bartje, Alkina, Jacobus. Koene en Henderika zie ik nog niet, maar daar in de hoek is het graf van oom Teun en tante Trijn. Daar zijn we heel veel geweest, waar de zwarte, bakelieten telefoon in de gang hing, koffiedrinken en oude wijven eten in de woonkamer achter de verfwinkel, waarvan ik de geur nog vaak opsnuif in de winkel van meneer De Jong. Tineke, Koen, Chrisje. Oom Teun is maar 63 geworden, hij was in 1969 van de Vegters de eerste oom die overleed. Ah, daar ligt Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan, dat is toch ook een verrassing! Ik zoek naar het graf van oom Jan en tante Els, maar dat kan ik niet vinden. Wel zie ik na lang zoeken vlak bij de ingang de lange, statige stenen van mijn grootouders, Koene Vegter en Henderika Blaak. Zij is 47 jaar na hem overleden, maar de stenen zijn in gelijke mate verweerd.

Ate O. Vegter, 8 maart 2021

Huurders uit de jaren zestig: De Kapitein!
www.atevegter.wordpress.com/92

 

Advertentie

6 Comments

  1. Bedankt voor je verslag Ate – mooi om te lezen.
    Zou het niet leuk zijn om zo’n trip te maken als brussen?! Familie lijkt meer te boeien bij ouderdom hé. Ik mag altijd graag op begraafplaatsen komen, en lees ook geregeld obituaries – so nice to read how people lived.

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk om eens iets over Sappemeer te lezen. Het is een sfeervol kerkhof bij de Koepelkerk, mijn vader en moeder liggen bij de ingang rechtsaf.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s