2095 Palingdichter

In Edam-Volendam hebben ze onlangs een dichtwedstrijd georganiseerd. Dat is een goede zaak, want de literatuur kan niet genoeg aandacht krijgen in het publieke domein en de poëzie is als moeder van alle zielenroerselen de eerst aangewezene om winnaars te genereren. Wie kan juist in deze sombere tijden beter het hart verheffen dan de dichter?

De prachtige avondzon, ’t doorgloeide domen
Over het bruin en grijze duinenland
Tot welk een glorie ware ’t hart verbrand
In den verleden tijd der eerste dromen

Ik bedoel maar. Die J.C. Bloem kon nog wel wat meer dan domweg gelukkig zijn in de Dapperstraat. Je kan ook gelukkig zijn in Edam-Volendam, zeker als daar een dichtwedstrijd gehouden wordt en ik prijs de gelukkige winnaar van harte. Dat hij het komende jaar maar veel gedichten mag schrijven over de gebeurtenissen in Edam-Volendam, want daar is de literatuur wel bij gebaat en het wordt bovendien zijn opdracht.

Maar er is iets bijzonders aan de hand bij deze verkiezing en dat is de titel die de jonge winnaar nu te torsen krijgt. Hij is gekozen tot de eerste Dichter des Waterlands. Huh? Is hij niet de eerste gemeentedichter van Edam-Volendam geworden? Ja, maar hij krijgt de titel van buurgemeente Waterland. Dat is een curieuze zaak. Niemand weet ook precies waarom. Waterlanders zijn zelfs uitgesloten van deelname aan de wedstrijd, want de strijd gaat nadrukkelijk tussen de inwoners van Edam-Volendam. Waarom dan toch die titel? Misschien omdat de mede-organiserende bibliotheek zo heet, of misschien is het een flirt met de Dichter des Vaderlands?

Niemand weet het, maar het blijft vreemd dat je een dichter uit je eigen gelederen kiest, verder iedereen uitsluit, maar niet trots genoeg bent om je eigen plaatsnaam daaraan te verbinden. Dat is niet alleen jammer voor de dichter, die dit keer op keer moet uitleggen, maar ook voor de inwoners van Edam-Volendam die zich in een dichter met deze titel van de buren nauwelijks zullen herkennen. Misschien weten die wel een titel die meer recht doet aan hun rijke verleden van zangers, liedjesschrijvers en dichters.

Ate O. Vegter, 11 maart 2021

Nog een stukje: Buren, Dracula en poffertjes:
www.atevegter.wordpress.com/95

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s