2097 Alles gaat voorbij

Je kent ze wel, die kleine kastjes met boeken, waar je een boek uit kunt meenemen of je boeken in kwijt kunt. Er staan er in Monnickendam ook een paar, onder ander in de Oranjewijk en er staat er ook een hier voor de deur. Ate’s Uitleen Bibliotheek AUB heb ik hem gedoopt, een minibieb, oorspronkelijk overgewaaid uit Amerika, waar ze begonnen zijn als Little Free Libraries, maar dat doet er nu niet toe.

Ik vul hem regelmatig bij uit eigen voorraad. Ik heb altijd te veel boeken, krijg ook veel boeken en ik koop ook nog wel eens een boek in de kringloop, waarvan ik denk, dat zouden meer mensen moeten lezen. En er komen regelmatig lieve lezers boeken brengen. Je mag alles erin zetten zolang het past, maar liefst wel een beetje mooie boeken. Pulp, streekromans, de Bouquetreeks en stukgelezen boeken gaan gelijk door naar het oud papier, dat je dat weet.

Van de week had iemand drie fotoboeken van Waterland in Beeld in de minibieb gelegd, 2006, 2007 en 2008. Ik nam ze even door en kwam het hele jaar van Waterland tegen: Koninginnedag, de Broeker Feestweek, in Middeleeuwse kledij naar Enkhuizen, Jan Haringrace, Meezingfestival, buurtbarbecues, het Klapstoelenconcert, de intocht van Sinterklaas, het Winteravond Straattheater tot en met de kerststal van Herman van Elteren. Alles gleed voorbij, zoals elk jaar voorbijglijdt. Ik keek naar de komst van Sint en Piet op de Binnendijk en zag al die kinderen en bedacht dat onze Piep toen nog niet geboren was, terwijl ze nu alweer bijna van school afgaat. 

Alles heeft een begin en een eind. Je bent er niet altijd geweest en je gaat ook voorbij. Poef! Wie kan zich nog de vijftiger jaren herinneren zonder The Golden Ear-rings? En wie durft tot zich door te laten dringen dat Golden Earring nu gestopt is? Het is prachtig overal Radar Love te horen als eerbetoon aan George Kooymans, maar ook zijn verjaardag is nu alweer voorbij. Vandaag om elf uur zal beiaardier Henk Verhoef de Earring nog laten klinken op de Speeltoren. Kom erbij. Alles gaat voorbij. 

Ate O. Vegter, 13 maart 2021

Nog een stukje lezen? Over het Singelfestival:
www.atevegter.wordpress.com/97

Advertentie

2 Comments

 1. Ook deze column heb ik weer met plezier gelezen Ate!
  Leuk om te lezen dat je mijn fotojaarboeken van 2006, 2007 en 2008 bekeken hebt!
  Ik heb deze serie fotojaarboeken met veel plezier gemaakt.
  Je weet dat de daarop volgende jaren tot en met 2013 ook verschenen zijn?
  Ik fantaseer over een vervolg!
  Ik weet daarvoor nu al een goede, creatieve tekstschrijver!

  Ik hoop dat jouw zeer lezenswaardige columns op een gegeven moment in boekvorm zullen verschijnen!
  Ik schrijf mij daarvoor vast in!
  Een fijn weekend!
  Ria Houweling

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Ria! Ja en ik dacht zelfs dat Laura er ook nog een keer in staat met de hoedenwedstrijd! Ja ik hoop ook dat er nog een keer een boek van komt! Dank voor het lezen met plezier!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s