2099 Radar Love

Het hele land siddert bij het nieuws over de ziekte van George Kooymans. ALS, dat is een slechte diagnose. We herinneren ons allemaal nog die heftige campagne van een paar jaar geleden, met posters van mensen die al overleden waren. Hoe kan het grote lijden van de wereld, het persoonlijk leed van één mens, zo uitwaaieren naar onze platenkast? Hoe kan de muziek harder geraakt worden dan door de dood? Alleen door een ziekte met ondraaglijk lijden.

We begrijpen goed dat deze vier jongens samen besloten hebben te stoppen met Golden Earring. Het illustreert hun onlosmakelijke band als band en laat ons een glimp zien van hun levenslange vriendschap. Zulke vrienden en collega’s zou iedereen wel willen. Wees blij dat het bestaat. En wees verdrietig dat het soms zo zichtbaar wordt. Liever hadden we gezien dat ze zich als stoere gasten doodspeelden, maar het leven luistert niet naar alle wensen. Het leven heeft zijn eigen dynamiek.

Het is een prachtig initiatief om afgelopen donderdag, de verjaardag van George, onze steun te betuigen door waar ook om kwart over vijf, het tijdstip van zijn geboorte, Radar Love te spelen. Prachtig is het om samen om hem heen te staan. Onze beiaardier Henk Verhoef speelt het ook, maar in Woerden, waar hij ook beiaardier is. Daarom wil hij het afgelopen zaterdag om elf uur nog een keer spelen hier op de Speeltoren van Monnickendam. Elvis-fan Fred Omvlee heeft het met hem geregeld. Het waait hard en het is koud en we moeten ons door de folderaars van PvdA en GL heen worstelen, maar we staan er wel.

Het klinkt geweldig, juist omdat het helemaal geen muziek voor een carillon is, is het fantastisch om toch de melodie te herkennen. En juist om dat de klanken verwaaien in de wind symboliseert het spel van de klokken nog meer de vergankelijkheid van het leven. Maar de boodschap blijft hetzelfde: Leef met de liefde als radar.

Na afloop komt omroep Pim, die verslag doet, ook nog even naar het lieve, kleine Golden Earring Museum aan het Niesenoort in Monnickendam. Daar mag ik back home voor de camera nog de grote lijnen met wat kleine anekdotes uit de doeken doen en mijn meest gedraaide Golden-Earringplaten laten horen: On the Double, Eight Miles High, The Grand Piano en natuurlijk Radar Love. Het is gezellig en leuk om te doen en we blijven hun plaatjes draaien tot we er bij neervallen. Leven met de liefde voor muziek als radar.

Ate O. Vegter, 15 maart 2021

Nog een stukje? Niets aan de hand:
www.atevegter.wordpress.com/99

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s