2119 Een Troeter van Monnickendam

Ze zijn eruit. De straatnamen van het nieuwe Galgeriet zijn bekend. Je kunt ze vinden op de website van de gemeenteraad. Ik vind het wel een mooi setje. Inleggerij, Visrokerij, Bokkinghange zonder n. Ik ken dat woord niet, waarom niet hang of hangen, maar ik voel onmiddellijk de sfeer van het oude Monnickendam, waar de vis niet gevangen, maar gerookt wordt. Voor de Fileerderij, de Zoutziederij, de Haringklok geldt hetzelfde. Je ruikt onmiddellijk de geur van de Jan Haringrace. Hellingkade, Botterkade, Viskotterkade laten ook aan duidelijkheid niets te wensen over. De Gouwzeekade mag natuurlijk niemand verbazen voor een wijkje wat zo mooi aan de Gouwzee komt te liggen en het Galgeriet zorgt voor de verbinding met heden en verleden.

Maar naast al die kades, straten en stegen is er ook nog een pleintje wat een nieuwe naam nodig heeft. Het centrale plein, waar straks de winkels komen en waar we gaan winkelen als het weer mag. Dat mooie pleintje heeft de naam De Troeter gekregen. Wat is een Troeter, zullen de niet-Monnickendammers zich afvragen. Welnu, een Troeter is een Monnickendammer – oorspronkelijk een scheldnaam van de Edammers voor de Monnickendammers – en het is de munt waarmee tijdens de stadsfeesten van 2005 betaald kon worden. Het is een naam die verbinding maakt tussen oud en nieuw en het is een naam die vele Monnickendammers met liefde zullen uitspreken.

En niet echt van belang, maar wel leuk om te vermelden, het is de naam die ik ook voor dit pleintje had verzonnen, want ik heb meegedaan aan de straatnamenprijsvraag. Ik had Troeterplein en voor wat nu Galgenriet gaat heten had ik Galgenrietlaan bedacht. Mijn andere namen zijn niet uitgekozen, maar met name met De Troeter als naam voor het centrale plein ben ik erg blij. Ik weet zeker dat het een gevleugelde uitdrukking gaat worden, wanneer je daar boodschappen gaat doen: ik ga nog even naar de Troeter. En ik weet zeker dat ze bij de opening het volkslied van Monnickendam zullen zingen: Een Troeter van Monnickendam.

Ate O. Vegter, 2 april 2021

www.gemeenteraadwaterland.nl

Troeters-uit-Monnickendam/

Wat spoelt er aan op het kale naaktstrand:
www.atevegter.wordpress.com/119

Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s