2121 Hij is er niet

Het is Pasen en ik moet aan Israël denken. De zoete pijn van een ver verleden. De lijdensweg van Jezus eindigt niet aan het kruis maar loopt door naar het lege graf. Ik sta ernaar te kijken met wat andere vrijwilligers van kibboets Lahav. Het is 1977. We maken een trip naar Jeruzalem. We lopen langs de Klaagmuur en trekken onze schoenen uit voor een bezoek aan de Dome of the Rock. Was het niet de dorsvloer van Arauna waarop eerst de tempel en nu deze moskee is gebouwd? We gaan naar Golgotha, de schedelplaats, en ik heb letterlijk het gevoel alsof ik op een schedel loop, terwijl de holle ogen mij aanstaren.

Beneden is het Egged busstation. Het verhaal speelt in de echte wereld met de geur van diesel en de herrie van de grote stad Jeruzalem. Dan lopen we naar het lege graf: He is not here, for he has risen, staat er op de muur geschreven. Jon kijkt nog even binnenin het graf om zich ervan te overtuigen: ‘What are we doing here, if he’s not there?’ vraagt hij. We stappen weer in ons busje en rijden Jeruzalem uit. We rijden traag een bergweg op, rondom Jeruzalem zijn bergen, zo is de Heere rondom zijn volk, herinner ik mij. De hele bijbel valt hier in de werkelijkheid op z’n plaats, alsof ik in een boek loop wat ik heb gelezen.

We gaan naar Tel Aviv, winkelen op Dizengov. Ik koop een elpee van Chava Alberstein: Eliezer Ben Yehuda, haar weemoedige stem zal mij jarenlang troosten en terugbrengen naar de zoete tijd van dining room en bomb shelter, swimming pool en Hebrew lessons, dishwashing en dance classes. Lama lo, waarom niet? Ik laat mij dromen met Matti Caspi, Kol chohè ha laila, een groene elpee met een deurbel, die ik een jaar later in Beersheva koop en in de afgelopen 43 jaar ook heb grijsgedraaid. Ik moet nog een keer terug. Het is niet anders. Nog één keer terug en dan verder. Nog één keer het warme welkom van Ben Gurion Airport voelen en dan weg. Hij is niet hier. Hij is weg. Laila tov.

Ate O. Vegter, 4 april 2021

Nog een stukje? De tijd vliegt:
www.atevegter.wordpress.com/121

Oprit naar verval:

www.atevegter.wordpress.com/122

www.atevegter.wordpress.com/123

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s