2124 Tweede paasdag

Er zijn van die dagen dat niets hoeft en alles mag, binnen de grenzen van het betamelijke, wat tegenwoordig voor iedereen anders ligt, maar goed. Tweede paasdag is zo’n dag. Tweede kerstdag, paasdag en pinksterdag zijn bedacht door de kerk. Toen er nog maar een dag per feest was, merkte de kerk dat de mensen bij familie op bezoek gingen in plaats van naar de kerk en zo is de tweede dag ontstaan. De bedoeling is nu dat je de eerste dag naar de kerk gaat en de tweede dag naar je familie.

Maar wie gaat er nu nog naar de kerk? Dat zijn er niet veel meer en de meesten hebben grijs haar, hoewel het mij nog meeviel hoeveel Tweede Kamerleden de eed aflegden in plaats van de belofte. Je zou heel goed een tweepartijenstelsel kunnen opzetten met enerzijds de gelovigen (eed) en anderzijds de progressieven (belofte). Het lijkt mij ongeveer fiftyfifty, maar goed, wat doet het er toe. Ik zou twee Tweede Kamers kiezen: een met 75 mannen en een met 75 vrouwen, dan ben je van een hoop gezeur af. Na de verkiezingen voeg je ze samen. Gaat iemand weg dan komt er voor een vrouw een vrouw enz. Nu is het onze gewoonte om eerste paasdag familie te ontvangen en tweede paasdag heb je dan lekker voor jezelf. Je hoeft niets en je mag alles, binnen de grenzen van het betamelijke, zoals dat elke dag het geval is wanneer je met pensioen bent.

Op tweede paasdag kun je uit bed stappen en je kamerjas aanschieten en ontbijten en de krant lezen en dan pas halverwege de ochtend gaan douchen en aankleden. Ik doe dat zo ongeveer elke dag op die manier, met een klein verschil. Ik slaap over het algemeen bijna bloot, om maar jaren-zestigwoord te gebruiken, en ik trek ’s morgens mijn pyjama en kamerjas aan. Ik ga naar beneden, onder het genot van een kopje koffie een stukje schrijven en dan ga ik weer naar boven, tandenpoetsen, douchen en aankleden. Het is van geen belang, maar ik vraag mij af of er nog meer mensen zijn, die ’s morgens hun pyjama áántrekken. Ik hoor het graag. Fijne tweede paasdag. Je hoeft niks en je mag alles, binnen de grenzen van het betamelijke, maar die grenzen mag je van mij gerust opzoeken. Fijne dag.

Ate O. Vegter, 5 april 2021

De mooiste caravan:
www.atevegter.wordpress.com/124

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s