2127 Verslavingen

Ik ben er al vroeg bij met mijn eerste sigaret. Het is een Rosita en nooit heb ik een lekkerder sigaret gerookt dan die eerste. Het is nog de tijd van het pakje met de kleine roos. Het is nog voor 1966 wanneer ze het pakje verzieken met strakke lijnen en een nieuwe slogan: Maak Rosita tot uw eigen merk. Een campagne specifiek gericht op vrouwen. Dan ben ik al aan de shag.

In het begin rook ik stiekem. Samen met andere jongens in de fietsenstalling van de mulo, maar op zeker moment besluit ik officieel te gaan roken. Ik heb in die tijd een kaki overhemd met epauletten en ik draag mijn pakje Winner openlijk onder de linker epaulet. Ik ben nogal gecharmeerd van militair vertoon in die tijd, nog steeds trouwens, ik hou van marsmuziek, ik loop er graag achteraan en ik ben dan ook door het dolle heen wanneer we en famille naar Delft gaan voor de Taptoe. Het is een prachtige avond die nog extra in mijn geheugen gegrift wordt doordat mijn broer op het station zijn tas op de rails laat vallen, niet aarzelt, op de rails springt, zijn tas pakt en vlak voor de aanstormende en luid toeterende trein weer op het perron klimt.

Vanaf dat moment is hij een held. Hij rookt ook Winner en hoe kan ik dat negeren? Ik ben dan wel geen held, maar wel een roker. Mijn moeder denkt daar anders over. Ze vraagt mij met opgetrokken wenkbrauwen wat ik daar op mijn schouder heb en neemt het pakje onmiddellijk in beslag. Ze opent het, ruikt er even aan, loopt naar de keuken, houdt het open onder de kraan en gooit het onder luid geklepper in de vuilnisbak bij de keukendeur: ‘Dat is de laatste keer,‘ zegt ze, terwijl ze me opnieuw aankijkt. Vanaf dat moment rook ik, totdat ik er een paar jaar geleden na vele vruchteloze pogingen (steeds weer tien kilo erbij) mee stop. Het voelt als een bevrijding.

De drank is altijd al een goede huisvriend geweest en ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik wijn drink en een zekere afkeer heb van bier. Alleen witbier in de zomer vind ik lekker, maar verder hou ik het bij wijn, die ik in toenemende mate nuttig. Omdat ik weet dat de gevolgen van een alcoholverslaving desastreus kunnen zijn – nee zo gaat het niet. Op een gegeven moment stop ik ermee omdat ik medicijnen ga gebruiken en niet te veel troep in mijn lijf wil.

Ik heb nu nog maar twee verslavingen, koffie en te veel eten. Daar is een derde verslaving bijgekomen. Sinds vorige week donderdag heb ik kanaal 81 NPO Politiek ontdekt en daar kun je de hele dag live naar de Tweede Kamer kijken. Dat heb ik gedaan vanaf de struikelpartij van Rutte tot en met de verkiezing van de nieuwe voorzitter Bergkamp, een hele goeie naar mijn inschatting. Wat levert deze verslaving op aan inzicht? Ik denk dat Rutte 4 er gewoon komt, met VVD, D66, CDA en Volt, wat ik ook direct na de verkiezingen al heb voorspeld. Misschien is de wens te veel de vader van de gedachte, maar iets anders zie ik nog niet gebeuren, hoewel ik me kan voorstellen dat je na een gesprek met Herman Tjeenk Willink tot alles bereid bent. Wat een rustige, evenwichtige man. Had ik maar 1 procent van zijn balans en ik had al mijn verslavingen niet nodig.

Ate O. Vegter, 8 april 2021

Het litteken van Hemelvaart:

www.atevegter.wordpress.com/127

 

6 Comments

 1. Nooit gerookt en wij drink ik met mate. Koffie dát is mijn verslaving, lijkt minder kwalijk maar ook ik heb ooit moeten matigen. Van ruim 30! espresso’s op een dag naar maximaal vier kopjes koffie voelt voor mij als een overwinning.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dan had ik weer een heel andere moeder. Ze zag rook boven mijn hoofd toen ik mijn eerste sigaret in de huiskamer opstak. Ze wist niet dat ik het buitenhuis al deed.
  ‘Wat is dat?’, vroeg ze.
  Ik draaide me om en liet de sigaret zien.
  ‘Oké hoor.’
  Meer woorden zijn er nooit aan vuil gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 3. In 1994 na 25 jaar roken gestopt, een beste verslaving want een pakje caballero zonder filter was niet genoeg op een dag, ook shag gerookt, maar zo blij dat ik kon stoppen. Zonder koffie zou ik niet te genieten zijn, maar ook dat is drastisch verminderd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s