2139 Ka doodt je

Piep tekent en schildert al zo lang ze een potlood en een kwast kan vasthouden. Ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ze begonnen is. Ze heeft het altijd gedaan, samen met vriendinnen, in een groepje, op school, op les, op cursus, thuis. Ook heeft ze altijd veel geknutseld.

Op dit moment zit ze op twee cursussen, een in Volendam en een in Purmerend. Op vrijdag brengen we haar naar schilderles in Volendam en nadat wij een uurtje bij de Noppes hebben geneusd, halen we haar weer op. Op dinsdag breng ik haar voor een les van twee uur naar Purmerend, waar ze gemengde technieken krijgt, van alles wat, gutsen, houtskool, noem maar op.

Ze wil een schilderij voor mij maken en welk dier wil ik dan dat ze voor mij schildert? Dat is geen moeilijke vraag, want ik heb twee favoriete dieren, de zwarte panter, waarover later meer want ze zeggen dat je per stukje maar een onderwerp mag behandelen, wat ik onzin vind, maar dit terzijde, en de slang.

De slang is van den beginne mijn lievelingsdier. Ik ben geboren in het Chinese jaar van de slang 1953 en acht dat niet zonder betekenis en ik voel ook een grote liefde voor de slang uit het paradijs. Die slang staat symbool voor de verleiding, de ongehoorzaamheid, het slechte, de zonde, de dood. En laat ik nu net daarmee een grote affiniteit voelen. Als kind al. Verleiding, zonde, diefstal, moord en doodslag, het kon mij niet erg genoeg zijn en gelukkig staat de bijbel uit mijn kinderjaren er vol mee. Er is geen spannender boek dan de bijbel. Jan Wolkers zei het al, en die kan het weten.

‘De slang nu was het listigste van alle dieren des velds, die de Heere God gemaakt had,’ staat er in Genesis 3. In nieuwere vertalingen staat er sluw, maar dat is niks. Sluw heeft iets achterbaks, daar hou ik niet van. Het gaat mij om dat listige. Daar zit een sinistere klank in die mij zeer bevalt. En ik troostte mij altijd met de gedachte dat ook die listige slang door de Heere God gemaakt was. Dat stond er direct bij, geen twijfel mogelijk. Ik voelde mijzelf de listigste van mijn lieve broers en zussen en de vrome kindertjes uit de kerk, met alle gevolgen van dien.

Afijn, we gingen samen op zoek naar een plaatje van de slang, maar echt mooie foto’s van slangen waar je wat mee kan, dat is nog een heel verhaal. Gelukkig was daar Ka, de slang uit Jungle Book, die op eenzelfde manier listig was als zijn paradijselijke voormoeder, maar Ka was ook ontzettend lief. En dat ben ik eigenlijk ook, al laat ik dat niet graag merken. Zo was de keuze snel gemaakt. Ik maakte mij wel een beetje zorgen of ze er wel iets moois van kon maken, want behalve Ka stonden er alleen wat blaadjes op de foto.

Mijn verwachtingen werden dan ook meer dan ruimschoots overtroffen toen ik het resultaat zag. Wat een prachtig schilderij! Heb je ooit zoiets moois gezien? Ik nog nooit! Die kleuren, die prachtige bloemen, dat scherpe en dat vage door elkaar en met als hoogtepunt Ka met zijn grote grijns. Dit is precies zoals de listigste van alle dieren kijkt. Met het hele paradijs er gratis bij! Hulde aan de schilder. Ik ben er heel erg blij mee. Kus voor Piep, die nu bezig is met een schilderij voor mama.

Ate O. Vegter, 18 april 2021

Klik op de link voor nog een stukje:
www.atevegter.wordpress.com/139

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s