2140 Shtisel op Netflix

Verdrietig en geschokt, onthutst en teleurgesteld kom ik er gisteren tijdens de laatste aftiteling achter dat dit het laatste deel van de serie Shtisel is. Ik moet het echt tot mij laten doordringen dat dit het einde is en overtuig mij door te kijken naar de drie aanbevelingen onder in beeld, wat ze doen als je aan het eind van een serie bent. Eén van die drie hebben we al gezien en het bevreemdt mij dat ze iets aanraden wat we al gezien hebben, maar ik kom tot de conclusie dat dat komt omdat we op verschillende accounts kijken. Ik heb er ook een hekel aan dat series waar je een stukje van kijkt en die je verder niet hoeft te zien, dat ze blijven zeuren dat je die af moet kijken.

Afijn, terug naar de familie Shtisel. Wat heb ik van ze genoten en wat heb ik veel van ze geleerd: ouders moeten hun kinderen de ruimte geven zich te ontwikkelen. Ik heb mijn voorkeuren voor bepaalde personages en ik heb aan sommige rollen een hekel omdat ze keer op keer zo helemaal vanuit zichzelf redeneren en geen enkel oog lijken te hebben voor wat de ander wil. Je weet dat nooit zeker want misschien streven ze wel een hoger doel na. Ik heb ook veel gelachen, om Shulem natuurlijk, die in het dagelijks leven niet voor niets komiek is, hij heeft echt de lach aan zijn kont hangen als ik het zo mag zeggen, maar ook om z’n broer, waar ik wel medelijden mee heb, zo zielig als die is. Akiva is natuurlijk de grote held uit ons verhaal die het beeld verlicht zodra hij een scene binnentreedt. Wat een heerlijke man! Ik wil de illusie niet verstoren, maar als je even op Youtube of IMDb kijkt naar wie deze rollen spelen, dat zie pas wat een geweldig acteerwerk hier op tafel wordt gelegd.

Mocht je nu denken, waar heeft hij het over ga dan naar Netflix, zoek Shtisel en ga kijken. Het is de beste, meest ontroerende en meest verrassende serie die ik ooit gezien heb en ik overdrijf niet graag. Geen enkele plotwending blijkt zich te ontwikkelen zoals je dat verwacht. Ik wil hier geen enkele spoiler plaatsen, maar je weet niet wat je ziet. Ga kijken en geniet ervan. Je zult er geen spijt van krijgen. Verstokte Shtisel-kijkers zullen dat zeker willen beamen.

Ate O. Vegter, Monnickendam, 19 april 2021

Klik op de link:
www.atevegter.wordpress.com/140

 

 

6 Comments

  1. Prachtige serie. Ben begonnen aan seizoen 3. Maar nu lijkt het erop alsof dit seizoen van Netflix is afgehaald. Ik heb dus seizoen 3 niet af kunnen kijken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s