2143 De zwarte panter

Oké, Piep had mij dus gevraagd welk dier ze voor mij mocht schilderen en ik wist gelijk dat het een van mijn twee lievelingsdieren zou zijn, de zwarte panter of de slang. Het werd de slang en niet de panter. De zwarte panter is altijd al mijn lievelingsdier geweest omdat ik me net als met de slang sterk verwant aan hem voelde. Bij de slang kwam dat door haar directe connectie met het kwaad en bij de zwarte panter kwam dat door mijn zwarte haar.

Je moet weten dat mijn broers en zussen allemaal blond zijn, net als mijn vader en dat ik de enige ben met echt zwart haar. Jij bent van de melkboer, zei mijn vader als het over mijn zwarte haar ging. Dat stond ook in mijn paspoort, niet dat ik van de melkboer was, maar dat mijn haar zwart was, toen de haarkleur nog in het paspoort stond. Kleur haar: ZWART stond er. Bij mijn donkerste broer stond er donkerblond in zijn paspoort. Nu staat tot mijn grote spijt de haarkleur niet meer in het paspoort. Ik was altijd trots op mijn zwarte haar. Om je trots te breken moet je naar de apotheek gaan en een zakje spijkers vragen, zegt Shulem Shtisel, en daar kon hij wel eens gelijk in hebben.

Mijn moeder sprak altijd bewonderend over mijn zwarte haar, waar zo’n mooie slag in zit, zei ze dan. En mijn moeder was behoorlijk streng en zuinig met complimentjes, dus ik kon daar wel van leven, dat ze dat zei. Ik moest dan wel naar de kapper en het kort laten knippen, maar toch.

De zwarte panter heeft net zulk zwart haar in zijn vacht. Je ziet het op de foto die ooit in Artis is genomen met net zo’n boxje als op de foto staat. Op het bordje staat Zwarte Panter, Felis Pardus, Azië en Afrika. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond in de kooi een gewone Bengaalse tijger liggen en het bordje slaat dan ook niet op hem maar op mij.

Je ziet dat ook aan mijn zeldzaam stoere blik. Die jongen naast mij, die omkijkt met een blik van wat is hier aan de hand, heeft mij altijd geïntrigeerd. Wie is hij? En wie heeft de foto genomen? Misschien dat een van de dinosaurussen uit de familie dat nog weet.

Ate O. Vegter, 21 april 2021

Klik: ik mis mama!

www.atevegter.wordpress.com/143

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s