2147 Vaccinatiestress

We zouden eigenlijk op 2 mei naar Baukje en Kitty gaan, gewoon voor de gezelligheid, maar omdat mijn bloed die avond met het Pfizervaccin verrijkt zal worden en omdat Lief graag naar de kringloop in Twello wil, hebben we de afspraak verzet naar gisteren. Dat hadden we beter niet kunnen doen.

We melden ons eerst op het hoofdkwartier waar we koffie krijgen en Piep afzetten, die met Baukje naar de Hema gaat. Wij gaan dan met z’n tweeën naar de Kringloop Twello. Ik vind het zelf ook een leuke winkel en zie buiten in de opslag al gelijk een naaimachinemeubel staan dat talloze herinneringen oproept. Het is nog niet geprijsd, maar daar wordt aan gewerkt.

We gaan naar binnen. Lief zoekt systematisch de kledingrekken uit en ik ga eerst maar eens naar de elektronica, een echt mannenhoekje, maar er staat geen voor Piep geschikte draaitafel bij en verder zoek ik eigenlijk niks. Er staat wel een hele leuke oranje bolvormige televisie uit de jaren zeventig met antenne, maar volgens mij zenden ze geen analoge signalen meer uit en alleen voor de sier is-ie net te prijzig.

Ik slenter nog wat rond en haal argeloos mijn brommende telefoon tevoorschijn. Berichtje Ruth: ‘Succes vanmiddag ma! En Ate.’ Ma: ‘Ja, vooral Ate.’ Godgloeiendetering! Ik moet vandaag met ma haar tweede prik halen in Purmerend! Dat ben ik door alle gedoe straal vergeten. Als ik nu direct terug zou scheuren zou ik het nog kunnen halen, maar Piep zit in de Hema en bij B&K staat straks de hele tafel gedekt dus dat is nog geen aantrekkelijke oplossing. Hoe kan ik zo stom zijn! Lief moet lachen wanneer ik het vertel: ‘Dat gaat je punten kosten,’ en ik voel mijzelf kelderen op de ranglijst van meest geliefde schoonzonen, maar weet ook, ja, wat weet ik eigenlijk, nul komma niks. Ik bel Ruth, die altijd voor alles een oplossing heeft en meld de paniek: ‘Vertel,’ zegt ze rustig, alsof ze al heel vaak dergelijke telefoontjes van haar kinderen gehad heeft en wel weet hoe ze dit varkentje moet wassen. Kees zit op cursus maar zal om vier uur thuis zijn en dat is nog net op tijd. Ze zal Kees wel even bellen en dan hoor ik het wel. Een grote opluchting daalt over mij neer wanneer ik ophang. Je kan eigenlijk  geen opluchting voelen als je niet eerst gestrest bent, bedenk ik. Ik heb er alle vertrouwen in dat het nu goed komt en loop met toch nog enig schuldgevoel de trappen op naar boven, naar de boekenafdeling.

Hier doet zich iets vreemds voor, want ze maken in Twello een onderscheid tussen Literatuur en Romans. Dat is net zoiets als het verschil maken tussen gereformeerd en hervormd. Campert en Claus staan natuurlijk bij de literatuur en Kluun en Kortooms bij de romans, ja dat kun je begrijpen, maar Jonathan Franzen staat met Vrijheid bij allebei en dan ben je het spoor al gauw bijster. Ze kunnen hier ook wel een PKN maken. Ik laat het verder maar zo. Ik scoor Schaamte van Claus, Campert Compleet, Ik ben niet bang van Ammaniti, een van de mooiste boeken die ik gelezen heb, en Bombardement van Ate de Jong, waarom eigenlijk?

Lief heeft nog een paar broeken voor mij gevonden, waarvan er een past en voor zichzelf heeft ze ook wat leuke dingetjes gescoord. Het naaimachinemeubel hebben we maar laten staan. We rijden nog even langs de dorpskerk waar Fred vandaag over Elvis komt preken, maar beiden zijn er nog niet.

Terug bij Baukje en Kitty heeft Piep een leuk oranje hoedje voor Koningsdag gekocht en ze heeft van Baukje een kweekkasje gekregen voor de zaadjes van Albert Heijn. Inmiddels blijkt de vaccinatiecrisis opgelost en is Kees bereid en in staat ma te begeleiden. Ik bel ma nog even om mij te verontschuldigen. Ze kan er gelukkig wel om lachen. Gerustgesteld laten we ons het eten goed smaken, racletten, ken je dat?

Ate O. Vegter, 25 april 2021

KliK! Mijn eerste begrafenis:

www.atevegter.wordpress.com/147

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s