2148 Tweede herinnering

Je zou over deze foto een heleboel kunnen zeggen. Je kan ook gewoon je mond houden. Het is de derde foto in mijn eerste fotoalbum en dat jongetje links, met dat mooie, zwarte haar, dat ben ik. Dat had je al gedacht. Dat blonde knaapje naast mij lijkt erg zijn best te doen om alle blokken onder zijn beheer te houden terwijl ik rustig aan het bouwen ben, maar dat is maar schijn. Veel belangrijker is: ik heb de auto. En zo zal het altijd blijven. We zitten aan een grote zeshoekige tafel met houten stoelen terwijl achter ons andere kinderen aan kleinere tafeltjes zitten. Het meisje kijkt naar wat de jongen doet en dat was normaal voor die tijd. Nu doen meisjes gelukkig zelf ook en staan jongens te kijken. Wat een geluk dat we in deze tijd leven, waarin zoveel is veranderd, zou je kunnen denken, maar dat denkt, denk ik, iedereen over zijn eigen tijd. Het woord modern duikt voor het eerst op in de tijd van Oscar Wilde (1854-1900). Ik ben blij dat er achter mijn naam nog altijd maar één jaartal staat en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

De foto is genomen op de kleuterschool aan de Langeweg in Apeldoorn. Ik zie een schildersezel en gymnastiekbanken, dus ik mag wel concluderen dat het een school was voor lichaam en geest waarin gemengde educatie centraal stond onder het mom spelend leren is lerend leven, al kwamen al die slogans pas veel later in zwang.

De school was gevestigd in een woonhuis en er was een zandbank achter de school herinner ik mij. Ik kreeg er ooit ook een prik (een vaccinatie voor wat?) in mijn bil met de gordijnen dicht. Dat is voor zover ik mij kan herinneren mijn tweede herinnering. Mijn eerste herinnering is dat ik als kind in een ledikantje op de badkamer sliep, reden waarom wij verhuisden van de Mendelssohnlaan 24 naar de Zwolseweg 78, waar ik een klein tuintje in de tuin van ons huis had, een halve cirkel van basaltblokken tegen de heg van mevrouw Van Lunzen, die heel mooi kon zingen, mijn derde herinnering.

Ate O. Vegter
KliK! Klompen in Sappemeer:
www.atevegter.wordpress.com/148

Advertentie

5 Comments

  1. Ik herinner me dat halve cirkel tuintje ook, met blauwgrijze blokken dacht ik; vrij snel te zien nadat je uit de bijkeuken kwam.
    Wist niet dat het jouw tuintje was…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s