2149 Glastuinbouw

We gaan iets nieuws beginnen. Was het Talpa of Sport 7 die met die zin het noodlot tartte? Ik weet het niet meer maar goed is het niet gegaan. Wij gaan ook iets nieuws doen. We zijn er op kleine schaal al een beetje mee begonnen met de kleine kasjes van de Hema en de moestuinmaatjes van Albert Heijn.

We gaan een serieuze kas kopen en komkommers kweken, en groente en sla, tomaten en radijsjes (De Kleine Waarheid) en sterrenkers en al die andere dingen die ik me van vroeger van mijn schooltuintje herinner aan het einde van Schiebroek waar ik na schooltijd heen fietste en dan terug naar huis met een tas vol verse sla. Ik herinner me ook nog de enorme zonnebloemen, die ik van mijn moeder in de voortuin mocht zetten en die altijd vrolijk om zich heen keken en ik kon bijna niet geloven dat ik die zelf gezaaid had zo groot waren ze, maar een grote liefde voor het tuinieren is daar nooit uit voortgekomen. Ik maai het gras en daar is het mee gezegd. Radijs, dat herinner ik me eigenlijk nog het beste, omdat dat zo’n specifieke, heldere, verfrissende smaak is, die wat er ook gebeurt, je altijd weer terughaalt in het moment.

Ook vond ik het heerlijk om in de klei te banjeren en dat doet mij denken aan de jaren dat ik in de zomer in Sappemeer op de echte kwekerij van oom Jan en tante Els logeerde, maar dat was erna, want dat schooltuintje was in de zesde en laatste klas van de lagere school, zoals dat toen nog heette en ik ging pas naar de kwekerij toen ik op de mulo zat en onhandelbaar werd. Of was het toch andersom?

Afijn, gisteren hebben Piep en ik in Mook (!) een prachtige kas voor in de tuin opgehaald, waarin Lief en Piep de mooiste groene gaven Gods gaan opkweken. Vandaag gaan we oranje tompoezen eten. Dat is de grote waarheid.

Ate O. Vegter, 27 april 2021

Feest, vakantie en voorbij:
www.atevegter.wordpress.com/149

Advertentie

2 Comments

  1. Heerlijk om te kunnen doen, maar ons stadstuintje is daar te klein voor. Daarom komt onze groente van de Kievit in Katwijk. Biologische groenten van eigen tuin en soms uit andere tuinen van biologische kwekers. De afgelopen weken waren de raapsteeltjes overheerlijk. Zo steunen we de kleine regionale kweker en hoeft de groente niet van over de hele wereld gesleept te worden.
    Inmiddels zijn de AH moestuintjes hier ook aanbeland. Kijken wat dat wordt. De opzet is al interessant, groente met een andere plant ernaast ter bescherming.
    Succes met de eigen kweek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s