2152 HEX – Thomas Olde Heuvelt

Ik was een paar dagen geleden in Mook om er samen met Piep het bouwpakket van onze nieuwe tuinkas op te halen, onder het mom wat je ver haalt is gekker, toen ik in gedachten ook een andere bestemming aan deze reis had toegevoegd. Ik had er niet met Piep over gepraat omdat zij tegen lunchtijd alleen nog maar naar de McDonald’s wilde, maar ze had het toch door dat we niet rechtstreeks naar huis reden: ‘Papa, we gaan al een uur lang nergens naartoe!’ Toen legde ik het haar uit.

Ik was in Mook een steenworp verwijderd van Beek en ik moest en zou daar een locatiebezoek brengen. Ik heb het dan over Beek-Ubbergen, ten oosten van Nijmegen, zo dicht bij Duitsland, dat mijn iPhone ons al welkom heette in het land van Bach, Heine en Rainer Maria Rilke.

Beek is de plaats des onheils in de thriller HEX van Thomas Olde Heuvelt. Het is een verhaal gebaseerd op oude mythische verhalen over een heks die hier in vroeger tijden rondzwierf. In de roman van Olde Heuvelt spookt de heks uit de Middeleeuwen nog steeds rond en houdt zij het vervloekte Beek in haar genadeloze greep. Wie een keer in Beek woont, kan er nooit meer weg en wat nog belangrijker is, het verhaal over de omzwervingen van deze mevrouw met haar dichtgenaaide ogen en mond, mag buiten Beek niet bekend worden. Dat geeft in deze tijd van internet en sociale media nogal wat spanning en bovendien laat de heks niet met zich sollen.

Het is een adembenemend spannend geschreven thriller, die je nauwelijks kunt wegleggen en die ook internationaal hoge ogen heeft gegooid. Ik kwam er toevallig achter omdat zijn laatste boek Orakel in de Vooravond besproken werd, of was het in Brommer op Zee? In ieder geval is zijn HEX, onder andere uitgegeven in Amerika, Brazilië en China, wereldwijd een succes en ook opgemerkt door Stephen King die het briljant en volstrekt origineel noemt.

Wat kan ik daar nog aan toevoegen? Als je van het genre houdt moet je het zeker lezen en als je net als ik eigenlijk geen thrillers en zeker geen horrorverhalen leest, dan is dit toch heel erg de moeite waard, omdat het zo fijnzinnig geschreven is en heel erg in onze tijd speelt. Goed. We hebben een paar plaatsen uit het boek bezocht en wilden nog eten bij Pannenkoekhuis De Heksendans, maar dat was dicht, zodat we uiteindelijk toch naar de McDonald’s zijn gegaan en iedereen weer gelukkig was. Een heerlijk boek. Een heerlijke dag.

Ate D. Vegter, 30 april 2021

Klik: www.atevegter.wordpress.com/152, over zwarte piet.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s