2157 Bevrijdingsdag

Vrijheid voor iedereen, bedacht ik vanmorgen. Dat is mooi gedacht, maar het is nog niet zo eenvoudig om Navalny vrij te krijgen en het is nog moeilijker om Putin dan te vergeven. Het is lastig om het als waarheid toe te laten, maar iedereen is gelijk. Ik heb het dan even alleen over de mensen, anders wordt het nog ingewikkelder en kom je weer in een andere discussie terecht, maar alle mensen zijn gelijk en gelijkwaardig. En ze zijn allemaal ook uniek en verschillend, ook mensen die samenkomen omdat ze hetzelfde doen, weten, geloven of betwijfelen, ook die mensen die gezellig samenzijn en zich anders voelen dan anderen, die unieke, verschillende mensen zijn ook allemaal gelijk en gelijkwaardig.

Er zijn op die regel geen uitzonderingen, ook al maken we die wel voortdurend, voor het gemak of voor een goed gevoel of omdat je toch twijfelt of een waarheid wel op zo’n grootse manier waar kan zijn.

Het stond gisteren nog in de krant, niet dat het dan per se waar is, maar toch: ‘Alles is er al, niets hoeft zich te bewijzen.’ Dat gaat over de nieuwe expositie Chapter 4our: Abundance, in cultureel centrum Het Hem in Zaandam. Die expositie gaat over diversiteit, en daarmee over iedereen, ook over jou en mij, want wanneer ik mensen die iets anders geloven, die er anders uitzien, die een andere seksuele geaardheid hebben, meen te kunnen veroordelen of achterstellen, dan loop ik hetzelfde risico. Gelovigen worden vervolgd, maar ook ongelovigen. Potenrammers worden met de nek aangekeken. André van Duin zei het gisteren zo mooi met zijn woorden over het homomonument, kijk dat nog maar eens terug als je het niet gezien hebt: naar vriendschap zulk een mateloos verlangen…

Ik bedoel maar, stop ermee. We kunnen niet zeggen dat we elkaar niet nodig hebben, want we zijn als het ware één lichaam en het oog kan niet zeggen tot de hand, ik heb je niet nodig en het hoofd kan niet zeggen tot de voeten, ik kan wel zonder jullie, want waar zou het gehoor zijn als we een en al oog waren en als we een en al oor waren, waar bleef dan de reuk? We hebben elkaar nodig. We kunnen niet zonder elkaar. *) Bovendien geniet je meer van je vrijheid naarmate er meer mensen vrij zijn. Nou ja, geniet er maar van, het is maar een keer per jaar Bevrijdingsdag, daarna is het gewoon weer donderdag. Daar hou ik eigenlijk het meeste van, van gewone mensen op gewone dagen. Fijne dag.

Ate D.O. Vegter, 5 mei 2021

*) 1 Corinthiërs 12

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5229041/andre-van-duin-4-mei-toespraak-vrijheid-niet-vanzelfsprekend

Over mijn moeder:
www.atevegter.wordpress.com/157

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s