2164 De Krant

Dagelijks lezen wij het Noordhollands Dagblad, editie Waterlands Dagblad, omdat mijn column daar in staat. Ik begrijp nog steeds niet waarom ze hun naam fout schrijven, want dat moet Noord-Hollands Dagblad zijn, maar ik ben te lui om het uit te zoeken. Het is een leuke, echt lokale en provinciale krant, met drie keer per week mijn favoriete puzzel, de Filippine.

Daarnaast lezen wij deze week Trouw, die krijgen we tijdens hun vakantie van Baukje en Kitty, mijn zus en schoonzus. Gisteravond vroeg Kitty hoe hun krant beviel en ik moet zeggen, het is erg leuk, een tweede krant erbij, of eigenlijk een derde want in het weekend lezen we ook de Volkskrant. Trouw heeft net even een andere kijk op de zaak. Net wat inhoudelijker en wat diepgaander als ik het mag zeggen. Als het NHD een buurman is waarmee je lekker kunt kletsen dan is Trouw een buurman waar je gelijk een goed gesprek mee hebt, zonder dat-ie je wil overtuigen. Dat is ook wel eens fijn. Vandaag kreeg ik een mailtje van het Nederlands Dagblad, een krant waarvan mijn vader nog aan de wieg heeft gestaan, dat de betekenis van Hemelvaartsdag wil uitleggen. Kijk, dat is toch meer een dominee dan een buurman, waarmee ik niets verkeerds wil zeggen, want dominees hebben een groot aandeel in mijn opvoeding gehad, al zou je dat misschien niet zeggen, mijn vader was bijna zelf nog dominee geworden en het liefst was ik ook dominee geweest, maar stukjesschrijver is ook goed. Liever elke dag een stukje dan twee keer per week een preek. Trouw heeft ook zo’n mooie bijlage, de Verdieping, over de dingen waar het echt om gaat zoals literatuur en twijfel. Een verdieping (die omhoog gaat) heet zo omdat ze op een schip beginnen te tellen vanaf het bovendek.

Dan heb je nog de Rotterdammer, Een Gezellige Krant, die ik vroeger bezorgde. Op woensdag haalde ik dan mijn geld op aan het loket van het Algemeen Dagblad aan de Schiedamse Vest, waarna ik de stad in ging om muziek te luisteren en platen te kopen, maar dat is weer een ander verhaal.

Ate O. Vegter, 12 mei 2021

Koffie zet je met de Moccamaster:
www.atevegter.wordpress.com/164

Advertentie

5 Comments

 1. Het lezen van een krant is een prachtige tijdsbesteding, maar kost helaas ook veel tijd. En ja, ik weet het…. Het is een kwestie van prioriteiten. Zo probeer ik elke dag ons Leidsch Dagblad digitaal te lezen, vooral het regionale katern.
  Daarnaast ploft NRC next elke dag om de deurmat, gewoon ouderwets papier. Veel artikelen daarvan lees ik overigens ook weer digitaal. En op zaterdag komt er dan nog een papieren Trouw bij, speciaal voor mijn eega die het heerlijk vindt om in het weekend papieren kranten te lezen.
  Kortom, wij zijn nog ouderwetse mensen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘maar dat is weer een ander verhaal’ is een leuke ending (die je meerdere keren kunt gebruiken).
  Maar dan zou ik het binnen een week opvolgen met ‘dat andere verhaal’.
  De overweging is: helpt zoiets je om je lezers vast te houden…? Dat zou mooi zijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuke column. Ben zelf ook liefbebber van locale kranten; helaas hebben die steeds minder toekomst. Vond vroeger Trouw de beste krant in Nederland, met de Telegraaf de slechtste…. Ben zelf sinds 1970 uit Nederland weg; tot 1974 in Israel en nu al bijna 50 jaar in Canada…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s