2165 Voorjaar

Je zou het bijna vergeten met al die regen, maar het is lente. Gaan net de terrassen open, kun je er alleen overdekt zitten of in de regen. Wie gaat er in de kou op een terrasje zitten? Nou, dat zal je verbazen, ik heb er al heel wat zien zitten kleumen en lachen en proosten. De behoefte aan de gezelligheid van een terrasje is zo groot, dat veel mensen daar graag hun jas bij aantrekken.

Ja, de natuur laat zich de wet niet voorschrijven, zou mijn oude moeder zeggen. Zij keek elke morgen naar de lucht en op de barometer en wist dan precies hoe laat het was. Regende het vroeger minder dan nu? Ik zou het echt niet weten. Ik denk wel dat het minder massaal regende. De natuur is tegenwoordig, hoe zal ik het zeggen, wat opvliegender, alsof haar testosteron wordt onderdrukt en ze meer en meer emotionele huilbuien krijgt.

De natuur is van slag, zullen sommige mensen zeggen. Het gaat wel weer over, zeggen anderen. Wat kunnen we eraan doen, zeggen de praktische probleemoplossers, want zoveel mensen zoveel zinnen en er is altijd wel een standpunt te vinden. Argumenten heb je niet nodig om ergens iets van te vinden, dat is alleen voor mensen die hun gelijk willen halen.

De gemeente Purmerend hoort bij de aanpakkers. Zij laat bij woningen zonder voortuin een rijtjes tegels weghalen, zodat de bewoners daar plantjes kunnen neerzetten en de regen gemakkelijker weg kan en de straten niet blank komen te staan, wat ook wel jammer is want er is niets leukers dan keihard door de plassen te scheuren, zodat het water hoog opspat, of ben ik de enige die dat leuk vindt? Het is toch wel interessant dat we leven in een maatschappij die alles denkt te kunnen maken en oplossen en dat de natuur ons ieder keer weer verrast, met heel veel regen, met stikstofcijfers die er niet om liegen, met een wereldwijde pandemie als een donderslag bij heldere hemel. We laten ons ieder keer beetnemen, maar lente is het wel.

Ate D. Vegter, 13 mei 2021

Allemaal pakjes:
www.atevegter.wordpress.com/165

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s